Spring til indhold

Barbados' præsident

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Barbados' præsident
President of Barbados (engelsk)
Våbenskjold
Flag
Nuværende
Sandra Mason

siden 30. november 2021
TiltaleExcellence
StatusStatsoverhoved
HovedsædeState House
UdnævnerBarbados' parlament
Periodelængde4 år
Grundlæggende dokumentBarbados' forfatning
TidligereBarbados monark
Tilblivelse30. november 2011
Første indehaverSandra Mason

Barbados' præsident er statsoverhoved for Barbados og den øverstkommanderende for Barbados' militær. Embedet blev oprettet da landet blev en parlamentarisk republik den 30. november 2021.[1] Indtil da var Barbados' statsoverhoved Elizabeth II, dronning af Barbados, som var repræsenteret på øen af en generalguvernør. Sandra Mason, den sidste generalguvernør, er også den første præsident.

Valg[redigér | rediger kildetekst]

State House − Barbados' præsidentbolig

Præsidenten vælges af Barbados parlament.[2]

Premierministeren og lederen af oppositionen nominerer i fællesskab en konsensus-kandidat 90 dage før den siddende præsidents embedsperiode udløber, og denne kandidat vælges uden afstemning, medmindre et parlamentsmedlem gør indsigelse. Hvis der gøres indsigelse, suspenderes parlamentets fælles møde, og de to kamre, Senatet og House of Assembly, mødes hver for sig og stemmer om at acceptere eller afvise kandidaten. Der kræves to tredjedeles flertal blandt de gyldige stemmer i begge kamre for at vælge en kandidat. [2]

Hvis der ikke er opstillet en konsensuskandidat senest 60 dage før udløbet af den siddende præsidents mandat, åbnes valget for andre kandidater. For at kunne stille op ved et sådant åbent valg skal en kandidat være nomineret af enten premierministeren, oppositionens leder eller mindst ti medlemmer af House of Assembly. Kravet om to tredjedeles flertal af gyldige stemmer i hvert kammer gælder også ved åbent valg; det betyder, at hvis der kun er opstillet én kandidat, er stemmesystemet det samme, som når der er gjort indsigelse mod en konsensus-kandidat.[2]

Midlertidigt fravær[redigér | rediger kildetekst]

Hver gang præsidentembedet er midlertidigt ledigt indtil en ny præsident er udpeget, og når indehaveren af embedet er fraværende fra Barbados, på ferie eller af anden grund er ude af stand til at udføre de funktioner, som forfatningen tildeler dem, udføres disse funktioner af en person udpeget af premierministeren efter samråd med lederen af oppositionen.

Barbados' præsidenter[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Barbados to become a parliamentary republic by November 30". Loop News (engelsk). 27. juli 2021. Hentet 19. november 2021.
  2. ^ a b c Constitution (Amendment) (No. 2) Act, 2021—Parliament of Barbados

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Wikimedia Commons har medier relateret til: