Beaujolais

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Vinområdet Beaujolais. Et mindre område vest for Lyon Coteaux du Lyonnais mangler på dette kort.
Beaujolais beliggenhed i Frankrig

Beaujolais er en let rødvin. Navnet på vinen kommer fra navnet på vindistriktet og appellationen Beaujolais, som er den sydligste del i området Bourgogne i Frankrig. I Beaujolais fremstilles mest rødvin, men én procent af produktionen er hvidvin.

Rødvinen fremstilles på den blå drue Gamay, der er tilpasset de afvekslende forhold i Beaujolais-distriktet, hvorimod hvidvinen fremstilles på den grønne drue Chardonnay. Aligote-druen er dog også godkendt til fremstilling af vin i området. Vinene fra distriktet fremstilles ofte efter en metode, der kaldes kulsyregæring, en proces der giver mere farve og frugt i vinen, uden at medføre for mange tanniner i vinen. Ikke alle vinene gennemgår denne proces, men blant andet Beaujolais nouveau fremstilles efter denne metode.

Appellationer[redigér | redigér wikikode]

Beaujolais Crus[redigér | redigér wikikode]

Der er ti Beaujolais Crus i distriktet.

  • Følgende tre Crus anses som den letteste Cru Beaujolais, og er typisk fremstillet til at blive drukket indenfor tre år: Brouilly, Régnié, og Chiroubles.
  • De næste tre cru'er producerer mere end medium fyldige, Cru Beaujolais, og anbefales at blive drukket op til 4 år efter fremstillingen: Côte de Brouilly, Fleurie, Saint-Amour.
  • De sidste fire Cru'er, producerer de fyldigste Cru Beaujoulais, der kan lagres for at opnå det optimale niveau. De bør drikkes mellem fire og ti år efter fremstillingen: Chénas, Juliénas, Morgon og Moulin-à-Vent.

Vinindustri[redigér | redigér wikikode]

Vinindustrien i Beaujolais er domineret af mere end 30 negocianter (købmænd), der står for salget af mere end 90% af al vin solgt udenfor Beaujolais-regionen. Mange af disse negocianter er baseret i Bourgogne, såsom Lois Jadot og Bouchard Pêre et Fils. Mest kendt er Georges Duboeuf.

Der er mere end 4000 vingårde i Beaujolais.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]