Bedeflag

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
1905 illustration af tibetanske bedeflag

Bedeflag bruges i tibetansk buddhisme, det er flag i forskellige farver, som er bemalet med mantraer eller symbolske figurer. Mantraernes eller figurernes hellige kraft bliver herefter spredt ud til omgivelserne af vinden. Disse flag kaldes i Tibet for dar cho, hvor dar betyder: at forøge velstand, helbred, lykke og liv, og cho betyder: alle tænkende væsner.

Bedeflag i Himalaya er farverige stykker stof, der er hængt op langs bjergkamme eller toppe i Himalayabjergene. Brugen af flag er ellers ukendt indenfor buddhisme, og traditionen stammer derfor med stor sandsynlighed fra den før-buddhistiske Bön-religion i Tibet. Traditionelt er der trykt billeder af fx vindheste, mantraer og bønner vha. bloktrykbomuld, men i dag bruges der ofte maskintryk og syntetiske stoffer. Hvert flag er ensfarvet, og den er altid enten hvid, blå, gul, grøn eller rød, flagene hænges ligeledes altid op i sæt.

Bedeflag er hængt op så de kan blafre i vinden, denne bevægelse aktiverer den kraft, der befinder sig i mantraet eller billedet, kraften spredes herefter til omgivelser, f.eks. huse i nærheden.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]