Spring til indhold

Behind Enemy Lines

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Behind Enemy Lines
Overblik
OriginaltitelBehind Enemy Lines
GenreKrigs
Action
Drama
Instrueret afJohn Moore
Manuskript afJim Thomas
John Thomas (historie)
David Velos
Zak Penn (manuskript)
MedvirkendeOwen Wilson
Gene Hackman
Vladimir Mashkov
Gabriel Macht
David Keith
Olek Krupa
FotograferingBrendan Galvin Rediger på Wikidata
Musik afRyan Adams
Don Davis
Produceret afJohn Davis Rediger på Wikidata
Distributør20th Century Fox
Udgivelsesdato30. november 2001
Censur15 år Tilladt for børn over 15 år
Længde106 min.
OprindelseslandUSA
SprogEngelsk
Budget40.000.000 $
Fortsættes iBehind Enemy Lines II: Axis of Evil
Links
på IMDb
på scope.dk Rediger på Wikidata
i DFI's filmdatabase Rediger på Wikidata
i SFDb Rediger på Wikidata
Behind Enemy Lines' hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Behind Enemy Lines er en amerikansk thriller krigsfilm fra 2001 med Gene Hackman og Owen Wilson i hovedrollerne. Filmen er instrueret af John Moore. Filmens fiktive plot er centreret om historien om afsløringen af en massakre i den bosniske krig i 1992-1995 af en amerikansk flådebase-helikopter.

Admiral Leslie Riegarts (Gene Hackman) carrier battle group er i de sidste faser af en NATO-fredsbevarende indsættelse. Hovedpersonen Løjtnant Chris Burnett (Owen Wilson) og resten af besætningen på hangarskibet USS Carl Vinson er underlagt de fredsforhandlere, som konstant kæmper for at forbedre situationen, og deres handlefrihed er reduceret til uskyldige overflyvninger af den de-militariserede zone mellem de stridende parter.

Under konflikten beslutter Burnett og piloten Jeremy Stackhouse (Gabriel Macht) at tage en rutinetur i rekognosceringsflyet F/A-18F Super Hornet over en demilitariseret zone og fotograferer en gruppe bosnisk serbiske soldater, der arbejder på en massegrav, hvilket ikke er beregnet til at slippe ud til omverdenen.

Flyet bliver efter kort tid skudt ned af en SA-13 SAM kontrolleret af frafaldne serbiske styrker ledet af General Miroslav Lokar (Olek Krupa) og hans næstkommanderende Oberst Viktor Bazda. Burnett og Stackhouse kaster sig ud fra deres fly i faldskærme og lander i det serbisk dominerede område. Burnett slipper igennem uden store skader, men Stackhouse bliver såret af udskydningen. Burnett forlader stedet for at få forbindelse til kontakt med Reigart for at få hjælp. Samtidig ankommer en stor serbisk patrulje og finder Stackhouse. Burnett observerer dem på lang afstand mens serberne forhører Stackhouse. Efter et stykke tid får Lokar, der var på stedet, Sasha (Vladimir Mashkov), en serbisk snigskytte og højre hånd hånd til Lokar, til at myrde Stackhouse med et pistolskud i tindingen. Umiddelbart efter Stackhouse bliver dræbt, afslører Burnett sig selv med et skrig og serberne åbner ild mod Burnett, der med nød og næppe undslipper mod landskabet.

Piloten Burnett er fanget bag fjendens linjer på desperat flugt fra de nådesløse forfølgere gennem et goldt, sønderbombet landskab. Politiske hensyn til en spinkel fredsproces dikterer, at Burnett ikke skal hjælpes ud. Men i 11. time beslutter hans øverstkommanderende. Admiral Reigart sig for at trodse alle ordrer fra den øverste ledelse, og med sin karriere som indsats iværksætter han sin egen redningsaktion for at redde Burnett.

Rolliste (udvalgt)

[redigér | rediger kildetekst]

Musik i filmen

[redigér | rediger kildetekst]

Historisk inspiration

[redigér | rediger kildetekst]

Filmen bærer nogle lighedspunkter med erfaringerne fra tidligere USAF Captain Scott O'Grady, der blev skudt ned den 2. juni 1995, i Bosnien. Han formåede at overleve i seks dage, inden han blev reddet.

I starten af filmen diskuterer Løjtnant Chris Burnett (Owen Wilson) og piloten Jeremy Stackhouse (Gabriel Macht) om kendte personer der er styrtede ned med deres fly og var omkommet. Her nævnes bl.a. sangeren John Denver. Filmen foregår i 1995, hvor John Denver stadig var i live. Han styrtede ned med sit fly og omkom i Monterey Bay ved byen Pacific Grove den 12. oktober 1997.

Fortsættelser

[redigér | rediger kildetekst]

Filmen blev efterfulgt af to DVD-fortsættelser; Behind Enemy Lines II: Axis of Evil, og Behind Enemy Lines III: Ghost Watch, der blev co-producet af WWE Films.

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]