Belgisk Hyrdehund

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Belgisk Hyrdehund
Belgian Groenendael 600.jpg
Dansk navn Belgisk Hyrdehund
Hundetype Hyrdehund, Fårehund
Oprindelsesland/-område Belgien
Brugsegenskaber brugshund, familiehund
Forventet livslængde 10–14 år
Størrelse stor
Højde 56–66 cm
Vægt 20–30 kg
Gruppering
FCI Gruppe 1, Sektion 1
AKC Herding
CKC Group 7 - Herding
KC Pastoral
UKC Herding Dog Group
Hunderacer

En Belgisk Hyrdehund (Berger Belge) er en hunderace, der, som navnet antyder, oprinder fra Belgien. Det er oprindeligt en hyrdehund, men den bliver i dag også anvendt som brugshund. Anvendelserne af denne race er meget vidtspændende og omfatter sportsgrene som agility, sporhundearbejde, forsvarsarbejde, lydighedsarbejde, og redningsopgaver. En del Belgiske Hyrdehunde bliver også udstillet men først og fremmest bliver hundene holdt som familiehunde.

I slutningen af 1800-tallet fandtes i Belgien en mængde forskellige hyrde- og kvæghunde. I 1891 satte professor A. Reul sig for at forsøge at danne en race ud fra dette blandede materiale af hunde. Dette medførte oprettelsen af "Club du Chien Berger Belge" og herefter fastlæggelse af standarden for den Belgiske Hyrdehund.

Belgisk Hyrdehund er middelkraftig af bygning, harmonisk proportioneret og forener elegance med kraft. Den er middelstor, med tør og kraftig muskulatur, kvadratisk og hårdfør. Den er en vågen og aktiv hund med meget vitalitet og er altid klar til aktion. Dens medfødte instinkter som hyrdehund er forenet med den bedste vagthunds egenskaber som vogter af hus og hjem.

Den ønskelige højde for hanner er 62 cm (60-66 cm tilladt) og for tæver 58 cm (56-62 cm tilladt). Vægten er for hanner 25-30 kg og for tæver 20-25 kg.

Varianterne[redigér | redigér wikikode]

Racen findes i 4 forskellige varianter:

Dyr Stub
Denne artikel om dyr er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.