Ben Gurley

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Ben Gurley
Født 23. december 1926 Rediger på Wikidata
Død 7. november 1963 (36 år) Rediger på Wikidata
Nationalitet USA Amerikansk
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Ingeniør, datalog Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver MIT Lincoln Laboratory, Digital Equipment Corporation Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Ben Gurley (født 23. december 1926, død 7. november 1963) var en amerikansk ingeniør og pioner inden for design af transistor-baserede computere.

Gurley var fra midten af 1950'erne ansat ved MIT Lincoln Lab, hvor han deltog i konstruktion af en række tidlige computere. Gurley designede og byggede display-system til TX-0 og TX-2, som var blandt de første computere der havde noget der kan sammenlignes med en moderne computer-skærm og gav mulighed for interaktiv grafik. Da Ken Olson forlod Lincoln lab i 1957 overtog Gurley opgaven med at opbygge TX-2.

Gurley forlod Lincoln Lab i 1959 og blev én af de første ansatte hos DEC, som Gurleys tidligere kolleger Ken Olson og Harland Anderson havde startet i 1957.

Gurley var ansvarlig for design af DECs første computer, PDP-1. Gurley brugte inspiration fra især TX-0 til sit design for PDP-1, men PDP-1 udnyttede i endnu højere grad end tidligere design mulighederne i transistorer. Gurley designede PDP-1 på kun 3½ måned, og den første PDP-1 leveredes i starten af 1960. Gurleys oprindelige opgave havde været ar opbygge PDP-1 ud fra eksisterende moduler, men reelt designede Gurley stort set alle dele af PDP-1 fra grunden. PDP-1 var i endnu højere grad end TX-0 og TX-2 bygget med grafik og interaktivt brug for øje. De display-kredsløb Gurley designede til PDP-1 forblev i brug hos DEC frem til 1970'erne.

Gurley var leder af design af computere hos DEC frem til 1962. Gurley forlod DEC i 1962 for at blive vice president i Ed Fredkins konsulentfirma Information International. Året efter blev Gurley myrdet af en mentalt forstyrret tidligere ansat ved DEC.