Berliner Stadtschloss

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Berliner Stadtschloss i det 19. århundrede
Stadtschloss i 1920'erne
Byggeplads for den fremtidige genopbygning.

Berliner Stadtschloss (Berlins byslot) var et slot i det centrale Berlin, på Schlossplatz lige ved siden af Alexanderplatz, og i umiddelbar nærhed af Museumsinsel.

Byslottet blev færdigbygget i 1443 og var hovedresidens (vinterresidens) for kurfyrsterne af Brandenburg, det senere Brandenburg-Preussen og kongerne af Preussen, og som efter 1871 desuden var tyske kejsere. Efter første verdenskrig blev slottet museum.

Under anden verdenskrig blev slottet skadet ved bombning, men ikke fuldstændig ødelagt. Efter opdelingen af Berlin tilfaldt slottet DDR, som sprængte slottet helt i 1950, fordi det angiveligt var et "symbol på preussisk imperialisme"; dette skete under stærke protester fra demokratiske lande. Det eneste de lod blive var balkonen hvor Karl Liebknecht i slutningen af første verdenskrig havde udråbt "den frie socialistiske republik" som aldrig blev en realitet. Socialisterne opførte midt i 1970-tallet en bygning, Palast der Republik, som tjente som parlamentsæde for DDR, og pladsen foran blev omdøbt til Marx-Engels-Platz.

Efter Tysklands genforening fik slotspladsen sit gamle navn tilbage. I 2003 besluttede Forbundsdagen med overvejende flertal at rive Palast der Republik ned og genopføre Berlins byslot. Nedrivningen begynder i december 2005. Man regner med at begynde rekonstruktionen af slottet i 2010, efter at forbundsregeringen 4. juli 2007 bevilgede finansieringen. Indtil genopførelsen begynder, er det bestemt at området skal være en åben plads. Forbundsregeringen under Angela Merkel betaler opførelsen af de rå bygninger, mens Förderverein Berliner Schloss indsamler donationer til facaderekonstruktionen, idet forbundsregeringen dog stiller garanti.

Det er planlagt at slottet skal benyttes til offentlige formål. Projektet Humboldt-Forum, som det tyske parlament har stillet sig bag, ønsker at udstille de ikke-europæiske samlinger tilhørende Staatliche Museen zu Berlin, Stiftung Preußischer Kulturbesitz' kunstsamlinger, Humboldt-universitetets videnskabelige samlinger og dele af Staatsbibliothek zu Berlins samlinger på i slottet, i tilknytning til museumsensemblet på Museumsinsel.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Koordinater: 52°31′3.11″N 13°24′8.59″Ø / 52.5175306°N 13.4023861°Ø / 52.5175306; 13.4023861