Bernardo Bellotto

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg

Bernardo Bellotto, kaldet Canaletto (1720 i Venedig1780 i Warszawa) var en italiensk arkitektur- og landskabsmaler, var elev af sin onkel, Giovanni Antonio Canal, hvoraf tilnavnet, hvem han også trolig efterligner.

Efter at have virket en tid i Rom og i Norditalien tog han 1745 til Tyskland, var først sysselsat i München, kom til Dresden, hvor han blev hofmaler, og malede senere i Wien og Warszawa og blev her hofmaler i 1770. Bellottos overordentlig rige produktion, der også kun blev muliggjort ved en til tider temmelig rutinemæssig malerisk behandling, findes spredt om i de fleste større offentlige samlinger i Europa; særlig besidder Dresden-Galeriet en righoldig samling arkitekturbilleder, byprospekter - Bellottos force - fra Dresden og Pirna; Bellotto har også udført billedsuiter fra Wien med omegn og andre byer, hvor han færdedes. Hans kunst udmærker sig ved sikkert, teknisk greb, præcision i behandlingen af perspektivet og kraftig, virkningsfuld belysning. Bellotto har også udført en del raderinger - atter byprospekter - gode, nu temmelig sjældne.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Rudolf Meyer, Die beiden Canaletto, Dresden, 1878

Kilde[redigér | redigér wikikode]