Spring til indhold

Bispedømmet Lübeck

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Bispedømmet Lübeck

Bispedømmet Lübeck var et oprindeligt katolsk bispedømme i Vagrien (den tidligere slaviske del af Østholsten). Reformationen startede i 1530.

I 948 eller 968 blev Bispedømmet Oldenburg oprettet med bispesæde ved den gamle borg Oldenburg in Holstein.

Der kom flere opstande, hvor kristendommen blev fejet væk. I denne hedenske periode opholdt biskoppen sin sjældent i Oldenburg in Holstein. I 999–1026 var biskop Ekkehard (eller Esico) sandsynligvis også biskop i Slesvig Stift. Biskop Reinbert var provst i Walbeck (Oebisfelde-Weferlingen) i den senere Landkreis Börde, og han residere i Mecklenburg som den første biskop af Schwerin. Biskop Vizelin residerede i Bosau i Østholsten.

I 1156 blev bispesædet i det næsten afkristnede område flyttet til Eutin. Allerede i 1163 fik hertug Henrik Løve af Sachsen flyttet bispesædet til Lübeck.

Hansestad og fyrstebispedømme

[redigér | rediger kildetekst]

Byen Lübeck blev en Hansestad og senere også en Fri rigsstad. Der var modstand mod, at biskoppen skulle have verdslig magt i Lübeck og omegn. Dog valgte domkapitet en fyrstebiskop over Lübeck.

I begyndelsen var det forskellige adelsmænd, der blev fyrstebiskopper. Fra 1586 var det altid prinser af Slesvig-Holsten-Gottorp, der fik titlen.

Den verdslige administration blev placeret i Eutin, der havde været bispesæde i 1156–1163. Fyrstebispedømmet bestod af nogle små områder omkring Eutin.

Gottorpske fyrstebiskopper

[redigér | rediger kildetekst]

Reformationen

[redigér | rediger kildetekst]

Reformationen startede i 1530, og den blev gennemført under biskop Eberhard von Holle i 1561–1586.