Bix Beiderbecke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Bix Beiderbecke
Information
Født 10. marts 1903
Davenport, Iowa, USA Rediger på Wikidata
Oprindelse Davenport, Iowa, U.S.A.
Død 6. august 1931 (28 år)
Long Island, New York, USA Rediger på Wikidata
Genre Jazz
Aktive år 1923 - 1931

Bix Beiderbecke (10. marts 19036. august 1931) var en amerikansk jazzmusiker og komponist. Han hører til blandt jazzens legender. Ikke blot på grund af sin alt for korte og hektiske tilværelse og karriere, men i endnu højere grad på grund af sit kunstneriske udtryk.

Han spillede tidligt klassisk klaver og begyndte i 1919 at spille kornet efter at have hørt plader med The Original Dixieland Jazz Band. Han tog til Chicago for at studere, men valgte snart at blive jazzmusiker, hvilket aldrig blev tilgivet af hans Middelklasse middelklassefamilie hjemme i Davenport.

I 1923 var han med til at danne The Wolverines, et glimrende og tidstypisk jazzorkester, med hvilket han indspillede sine første plader. Herefter arbejdede han mest freelance, ofte sammen med saxofonisten Frankie Trumbauer. De indgik begge i Jean Goldkettes orkester i 1926-27 og blev herefter hyret af tidens førende orkesterleder, Paul Whiteman.

Han lancerede Bix Beiderbecke som solist og betalte ham godt, og når Beiderbecke ikke var i stand til at fastholde sin disciplin og status, skyldtes det ikke frustrationer over ikke at kunne udfolde sig kreativt, men derimod en til stadighed tiltagende og helbredsnedbrydende alkoholisme.

Bix Beiderbecke, der også lod sig høre med mindre ensembler, ønskede helt klart at give jazzen en værdighed på linje med den klassiske musik. Han var da også inspireret af Claude Debussy, hvilket blandt andet kan spores i hans klaversolo In A Mist.

Det var dog som kornetist, Bix Beiderbecke skrev jazzhistorie. Han spillede dynamisk og fantasifuldt, men han foregreb samtidigt flere cool-jazz-tendenser, og han blev den lyriske pendant til Louis Armstrong. Bix Beiderbecke døde af lungebetændelse.[1]

Diskografi[redigér | rediger kildetekst]

Albums[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Bix Beiderbecke – dr.dk/Musik/Arkiv/Leksikon". Arkiveret fra originalen 7. marts 2016. Hentet 26. oktober 2009.

Ekstern henvisning[redigér | rediger kildetekst]