Blyholdig benzin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Blyholdig benzin indeholder den stærkt giftige forbindelse tetraetylbly (eng: Tetra-Ethyl-Lead, TEL). Forbindelsen kan forårsage blyforgiftning ved hudkontakt og har været skyld i adskillige dødsfald på raffinaderier, hvor stoffet tilsættes.

Det blev tilsat for at hæve oktantallet i benzinen, hvorved tendensen til at luft/benzin-blandingen i cylinderen i en benzinmotor 'banker' (detonerer) nedsættes.

En stor ulempe ved blyholdigheden er, at man ikke kan bruge katalysator i udstødningen. Blyet/blyoxidet som forlader cylinderen i benzinmotoren 'forgifter' katalysatoren – dens virkning ophører meget hurtigt. Kommer man derfor til at hælde blyholdig benzin i tanken på en bil med katalysator, skal tanken suges tom. Har man først kørt nogle kilometer på blyholdig benzin, skal katalysatoren sandsynligvis udskiftes.

Blyholdig benzin i Danmark forsvandt fuldstændig i 1994,[1] og blev erstattet af tilsætningsstoffet MTBE, som blev gradvist udfaset efter den 1. maj 2001.[2] I dag er brugen af blyholdig benzin stort set ophørt i den vestlige verden, men fortsætter i u-lande, hvor befolkningen næsten er totalt uvidende om skadevirkningerne. Grunden hertil angives at være den relativt dyre ombygning af raffinaderier, så de kan krakke råolien til forbindelser med højere oktantal.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Regulering af brændstoffer". Arkiveret fra originalen 9. februar 2015. Hentet 9. februar 2015.
  2. ^ oktan 98 (hentet 26. august 2014)