Bob Kaufman

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Bob Kaufman
Engelsk litteratur
Beatgenerationen
Født 18. april 1925 Rediger på Wikidata
New Orleans Rediger på Wikidata
Død 12. januar 1986 (60 år) Rediger på Wikidata
San Francisco Rediger på Wikidata
Nationalitet USA Amerikansk
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted The New School Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Skribent, digter, musiker Rediger på Wikidata
Genre digte
Bevægelse Beatgenerationen Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Bob Kaufman (fulde navn: Robert Garnell Kaufman) (født 18. april 1925, død 12. januar 1986) var en amerikansk beatdigter og surrealist inspireret af jazz-musik. I Frankrig, hvor hans lyrik var meget populær, var han kendt som den "amerikanske Rimbaud".

Kaufman var ud af en søskendeflok på 13 og søn af en tysk-jødisk far og en romersk-katolsk sort mor fra Martinique; hans mormor praktiserede voodoo. Da han var 13 år gammel, meldte Kaufman sig til handelsflåden, som han forlod i begyndelsen af 1940'erne for i en kort periode at studere litteratur på The New School i New York. Her mødte han William S. Burroughs og Allen Ginsberg. I 1944 giftede Kaufman sig med Ida Berrocal, som han fik datteren Antoinette Victoria med i 1945. Han flyttede til San Francisco i 1958, hvor han boede stort set resten af livet. Han giftede sig i 1958 med Eileen Singe, som han fik sønnen Parker med. Som mange andre beatforfattere blev Kaufman buddhist.

I 1959 havde Kaufman en lille rolle i filmen The Flower Thief. I 1961 blev han nomineret til den engelske Guinness Poetry Award, men tabte til T. S. Eliot. Han optrådte i "The Tonight Show Starring Johnny Carson" fire gange 1970-1971.

Da han hørte om mordet på John F. Kennedy aflagde Kaufman et buddhistisk tavshedsløfte, som varede indtil Vietnamkrigens slutning i 1973. Han brød tavsheden ved at recitere sit digt All Those Ships that Never Sailed, hvoraf de første linjer lyder:

"All those ships that never sailed
The ones with their seacocks open
That were scuttled in their stalls...
Today I bring them back
Huge and transitory
And let them sail
Forever"

Denne artikel er en oversættelse og bearbejdning af artiklen Bob Kaufman på den engelske Wikipedia.