Boremaskine

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Borsving

En boremaskine bruges til at få et bor til at snurre rundt, så man kan bore hul i et materiale (f.eks. træ, metal, glas, kunststof). Boremaskiner findes i mange udformninger, og kun et udpluk kan vises nedenfor.

Historisk rullebor[redigér | redigér wikikode]

Rulleboret var kendt i vikingetiden og måske også før. Den historiske udgave snurrer frem og tilbage ved at man bevæger den vandrette stang op og ned over midterstangen. Borespidsen er som på et platbor, ikke særlig skarp, ikke spåntagende, men kan slide et hul i træ. Denne tidlige boremaskine har været brugt gennem mange århundreder. Moderne udgaver har været lavet med skaft ligesom på en amerikanerskruetrækker.

Borsving[redigér | redigér wikikode]

Borsvinget har ligeledes været anvendt gennem flere hundrede år. I vore dage fremstilles det altid med metalbøjle, men tidligere var bøjlen også ofte lavet i træ.

Håndboremaskine[redigér | redigér wikikode]

Den lille håndboremaskine er praktisk til hobby- og sløjdbrug.

Batteriboremaskine[redigér | redigér wikikode]

Den batteridrevne boremaskine er blevet næsten enerådende som håndværkerens transportable boremaskine, og den kan også bruges til skruebits til at skrue skuer ind og ud, og derfor kan boremaskinen køre begge veje og har momentindstilling, så skruer ikke kan drejes for hårdt i.

Borestander[redigér | redigér wikikode]

Borestander og søjleboremaskiner er store boremaskiner, der har deres plads i professionelle værksteder.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Teknik og teknologiSpire
Denne artikel om teknik eller teknologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.