Borgmesteren i London

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg Embedet må ikke forveksles med Lord Mayor of London ("Overborgmesteren"), et embede i City of London.
Den nuværende borgmester i London Sadiq Khan.

Borgmesteren i London er en relativt ny politisk position i London, Storbritannien. Hvervet som blev oprettet i 2000 indehaves for tiden (2017) af Labours Sadiq Khan.

Borgmesteren i London bliver valgt for en fireårsperiode, og har ansvar for budgetter og strategisk planlægning for hele London. Ansvaret inkluderer transport, politi og brand, kulturelle strategier og økonomisk udvikling.

I år 2000 fik Storbritannien sin første direkte valgte borgmester. Efter en begivenhedsrig valgkamp blev Ken Livingstone valgt. Livingstone stillede som uafhængig kandidat efter at have blevet vraget som Labourpartiets kandidat. Før valget i 2004 blev han taget ind i varmen igen, og han stillede som kandidat for partiet. Denne gang vandt han med 55,4% af stemmerne.

Den konservative Boris Johnson slog Livingstone ved valgene i 2008 og 2012. Ved valget i 2016 blev Sadiq Khan valgt til posten.