Bosniakker

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Bosniakker er betegnelsen for den muslimske befolkning i Bosnien-Hercegovina (ikke at forveksle med udtrykket bosnier, som bruges om alle etnisk/religiøse grupper fra Bosnien).

Betegnelsen bosniak er opstået i kølvandet på tilblivelsen af det moderne Bosnien-Hercegovina. Alle befolkningsgrupper i Bosnien tilhører principielt set samme etniske gruppe, men opdeles pga. religiøst-kulturelle skel ofte i forskellige grupper, der undertiden også betegnes etniske grupper.

Bosniakker har således i forskellige historiske perioder været kaldt forskellige ting ud fra kontekst og politisk strategi. For eksempel har udtrykket bosniske muslimer været brugt indtil krigene i eks-Jugoslavien i 1990'erne. Andre betegnelser er fx tyrkere (på trods af, at de var rent etnisk var slaviske), jugoslaver i Jugoslavien og officielt Østrig-Ungarer under det Østrig-Ungarnske herredømme. Oprindeligt var Bosniens befolkning kristen (med undtagelse af visse jødiske grupper), men da Bosnien kom under osmannisk herredømme i 1400-tallet konverterede mange til Islam – nogle af religiøse årsager og andre af kulturelle eller økonomiske årsager, da muslimer havde visse skattemæssige fordele i forhold til andre grupper, der dog i øvrigt ikke blev særligt diskrimineret.

Igennem det 20. århundrede og op til i dag har religionen fået en stadig mindre rolle i Bosnien og betyder i dag for mange, mere i kraft af det religiøst-kulturelle skel, end som tro.

Skandinavien[redigér | rediger kildetekst]

I Danmark bor ca. 16.000 bosniakker. I Norge bor ca. 17.000 bosniakker. I Sverige bor ca. 80.000 bosniakker.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]