Brønnøysund

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Storgata i centrum af Brønnøysund
Brønnøysund, set fra Brønnøysundbroen

Brønnøysund er en by i Brønnøy kommune i Nordland fylke i Norge. Byen ligger ved kysten og kaldes «Kystbyen midt i Norge». Brønnøysund er også regioncenter for Syd-Helgeland. Byen havde 4.506 indbyggere 1. januar 2009.

Brønnøysund fik ladestedstatus i 1923, men mistede den i 1964. Byen fik bystatus i 2000. Fra Brønnøysund kan man mod syd se byens kendte landemærke Torghatten. Byen er nok mest kendt for den statlige registeretat, Brønnøysundregistrene.

Beliggenhed[redigér | rediger kildetekst]

Brønnøysund og Torghatten set fra Mofjellet.

Brønnøysund ligger på kysten i den vestlige del af Brønnøy kommune på Syd-Helgeland i Nordland fylke. Midt på sejlruten, midt i Norge, og med Norskehavet og det nordlige Atlanterhavet lige udenfor døren, kan byen med rætte kaldes en kystby. Brønnøysund ligger på en lang og smal halvø, med bugter, flodmundinger og vige. Beskyttet mod det store hav af utallige øer, holme og skær, som danner større og mindre sunde. Halvøen er ganske lav, bortset fra enkelte højder og bjerge som Flaggstanghaugen, Høgåsen, Flatåsen, Kirkhaugen, Schrøderhaugen, Babylonåsen og Valåsen.

Fra Brønnøysund går der en 550 meter lang bro, Brønnøysundbroen, over til Hestøya med vej videre til Kvaløya og Torget. Kører mand videre langs fylkesvej 54 kommer man til fjeldet Torghatten, som også kan ses fra selve byen.

Brønnøysund er den sydligste by i Nord-Norge.

Navnet[redigér | rediger kildetekst]

Navnet Brønnøysund deles i tre led; «Brønn-øy-sund». Første ledd; «Brønn», (Brønd) kommer fra gamle dage da søfarende vidste at her var der ferskvand. Andet og tredje led; «øy-sund» kommer selvfølgelig af stedets beliggenhed.

Trafik[redigér | rediger kildetekst]

Brønnøysundbroen syd i byen

Byen har tre vejforbindelser til E6

Brønnøysund Lufthavn, Brønnøy betjenes af flyselskabet Widerøe med afgange både til Trondheim, Bodø og Oslo (fra 10. maj 2010).

Byen anløbes af Hurtigruten to gange i døgnet, sydgående om eftermiddagen kl. 16.00 og nordgående lige over midnat.

Der er busruter fra Brønnøysund til Grong jernbanestation, fra Høylandet busforbindelse til Namsos. Der ud over er der også busruter til Mosjøen og Sandnessjøen.

Der er hurtigbådforbindelse fra Brønnøysund til Ylvingen og Vega samt ugentlige ture til Sandnessjøen.

Torghatten Trafikkselskap opererer også mere lokale bus- og bådruter i distriktet med Brønnøysund som udgangspunkt.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 65°28′29.75″N 12°12′42.57″Ø / 65.4749306°N 12.2118250°Ø / 65.4749306; 12.2118250