Brad Mehldau

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Brad Mehldau
Brad Mehldau.jpg
Brad Mehldau, 2001
Information
Født 23. august 1970 (51 år) Rediger på Wikidata
Jacksonville Rediger på Wikidata
Oprindelse Florida, U.S.A.
Genre Jazz
Aktive år 1995 -
Eksterne henvisninger
bradmehldau.com/

Den amerikanske pianist, Brad Mehldau, har op gennem 90’erne skabt sig et ry som en af de største nyere jazzpianister og som en fremragende bandleder.

Mehldau blev født i 1970 og kastede sig allerede i en tidlig alder over såvel klaveret som jazzen. Efter at have færdiggjort gymnasiet i 1988 drog den unge pianist til New York for at hellige sig musikken. Han studerede jazz der, ved ’The New School for Jazz and Contemporary Music’. Op gennem starten af halvfemserne optrådte Mehldau som pianist i en del forskellige konstellationer og medvirkede på adskillige albums, deriblandt to med saxofonisten Joshua Redmans gruppe.

’Introducing Brad Mehldau,’ lyder den passende titel på Mehldaus første album under eget navn fra 1995. En plade der byder på to forskellige konstellationer. Til pladens ene halvdel, tog Mehldau den fremragende rytmegruppe bestående af trommeslageren Brian Blade og bassisten Christian McBride, med sig fra tiden med Redman. Men på albummets anden del var det to mindre kendte navne, bassisten Larry Grenadier og trommeslageren Jorge Rossy, der gjorde Mehldau selskab. De to sidstnævntes betydning for Mehldaus videre musikalske virke kan vel næppe overvurderes. Trioen blev en fast konstellation, og udviklede sammen, over ni albums på lige så mange år, et sammenspil og en klanglig forståelse der kan måle sig med alle tiders allerstørste jazz trioers.

Mehldaus største force er uden tvivl hans evne til at konstruere sin helt egen verden ud af den traditionelle jazz’s byggesten. En evne til at formulere et originalt og friskt udtryk uden at sprænge den traditionelle jazzmusiks rammer. Til tider et meget intellektuelt udtryk, men altid funderet på en sprød klanglig skønhed og en fænomenal improvisatorisk evne. Ofte har Mehldau trukket pop- og rocknumre ind i sit musikalske univers. Hans udgivelser byder på en hel del fremragende versioner af forskellige Radiohead numre: Paranoid Android, Exit Music (for a film) og Knives Out, men også Beatles, Paul Simon og Nick Drake er blevet trukket gennem Mehldaus jazztransformator. Den over tyve minutter lange udgave af Paranoid Android fra solo albummet ’Live in Tokyo ’, er måske det bedste eksempel på Mehldaus evne til give såvel jazzen, som de numre han kaster sig over, nyt liv, og en formidabel demonstration af Mehldaus evne til at improvisere over, ikke bare et tema, men over gigantiske, nærmest symfoniske, strukturer. På albummet ’Love Sublime’, har Mehldau bevæget sig fra symfoniske strukturer og hen mod moderne klassisk, i samarbejde med operasangerinden Renee Fleming.[1]

Diskografi[redigér | rediger kildetekst]

Albums[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra DR's musikleksikon. Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet helt erstattet af anden tekst, bedes denne skabelon venligst fjernet.