Bronx

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Bronx's placering i New York

Bronx (en:The Bronx) er et bydistrikt, der er klassificeret som et af fem boroughs i New York. Bydistriktet er det nordligste og det eneste i New York, som ligger på det amerikanske fastland. Mellem Bronx og Manhattan løber Harlem River.

Bydistriktet er bl.a. hjemsted for baseballholdet New York Yankees, samt the Bronx Zoo. Desuden var det i Bronx at Hiphop-musikken opstod omkring 1973.

Berømte Bronxites ("Bronxonitter")[redigér | redigér wikikode]

Bl.a. Woody Allen, Afrika Bambaataa, Anne Bancroft, Tony Curtis, Gray Davis, Cuba Gooding Jr., Billy Joel, Calvin Klein, Stanley Kubrick, Ralph Lauren, Jennifer Lopez, Linda Lovelace, Al Pacino, Edgar Allan Poe, Colin Powell, Steve Jordan og Tupac Shakur.

Oprindelse[redigér | redigér wikikode]

Da New York City blev grundlagt af hollænderne (dengang kaldet Nieuw-Amsterdam), fyldte byen kun det allersydligste af det nuværende Manhattan. En indvandrer flyttede dog noget mere nordpå, hvor har fik rådighed over et landområde, hvor han oprettede en landbrugsbedrift. Han hed Jonas Bronck eller Brunck og farmen fik navnet Broncksland og den tilstødende flod navnet Broncks-River. Mens navnet på farmen forsvandt i historiens glemsel, opretholdt floden fortsat sit navn, og via den fik området efterfølgende det let forkortede navn Bronx. Herom er der historisk enighed, men derimod er der fortsat væsentlig større uenighed om hvem denne Jonas Broncks var. I TorshavnFærøerne er der opkaldt en gade efter ham Jonas Broncks Gøta, da man her mener at han var en færøsk præstesøn, som opgav præstestudierne for et liv som sømand, mens mange svenskere og amerikanere mere hælder til at han var en svensk bondesøn, der sejlede rundt i verden og afslutningsvist bosatte sig i Amerika.

USA's geografi Stub
Denne artikel om USA's geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi