Brovægt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

En brovægt er en vægt beregnet til at veje køretøjer.

Brovægten består af en platform, der enten er opstillet oven på terrænet eller nedsænket i en vejegrav. Industrielt er vægten normalt bygget til lastbil- og traktorvogntog, og derfor er den typisk minimum 18 m lang for at et vogntog i fuld længde kan vejes på en enkelt vejning. I de senere år er der dog kommer flere vægte på markedet som er beregnet til personbiler og som derfor sjældent har fuld længde. Disse ses især på genbrugspladser og lignende steder med primær personbilstrafik.

Platformen hviler på mindst 4 vejeceller – en i hvert hjørne. Mange vægte er opbygget af moduler, og her er hvert modul opstiller på egne vejeceller. Der eksisterer endnu mekaniske vægte, der vejer et helt vogntog ind på en traditionel skala med viser, men i de sidste 25 år har det almindeligste været at man fik en elektronisk vægt. De fleste brovægte kan veje så præcist som halve eller hele kilo, men den danske lovgivning kræver at den samlede kapacitet på vægten opdeles i et maksimalt antal vægtinddelinger, og man ser derfor ofte at brovægte vejer i 20 eller 25 kg intervaller.

Teknik og teknologi Stub
Denne artikel om teknik eller teknologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.