Bruger:Alina-Arabians/Sandkasse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne side eller dele heraf lader til at være uretmæssigt kopieret fra http://www.netleksikon.dk/f/fu/fuldblodsaraber.shtml
Alt indhold der indsættes på Wikipedia skal være i overensstemmelse med Wikipedias politik om ophavsret, og må som sådan kun kopieres fra kilder med en fri licens, og kun med tilstrækkelig kildeangivelse (hvis du har tilladelse til at bruge materialet, så send tilladelsen til info-da@wikimedia.org). Hvis ikke licensforholdene for denne side bliver afklaret inden for kort tid vil siden blive slettet for at beskytte Wikipedia mod eventuel retsforfølgelse.
Se evt. denne sides diskussionsside.

Du kan evt. prøve at kigge her og her hvis det kan hjælpe dig!
God arbejdslyst! :) mvh Per (PerV) 29. mar 2011, 19:24 (CEST)

Pure Polish arabian stallion - Poster (Ekstern x Parella/Arbil)

Fuldblodsaraber[redigér | rediger kildetekst]

Fuldblodsaraberen er en old gammel hesterace der kan dateres langt tilbage i tiden.

Napoleon

Der er lavet mange studier inden for oprindelsen af denne hest, men trods mange legender fra beduinerne, mange afbildninger af den lille krigerhest fra ørkenen, og en stor uenighed om hvornår og hvor den opstod, fortaber oprindelsen sig alligevel i uvisheden. Videnskaben har dog accepteret (på baggrund af gennemgribende studier af oldtidskunst) at der levede heste som havde stor sammenlignelighed med den arabiske hest på den arabiske halvø allerede tilbage i år 2-3000 før Kristus fødsel. I det syvende og tidlige ottende århundrede da Islam blev udbredt i Nordafrika og Spanien, havde udvandrende fra de arabiske lande taget heste med sig af den fineste kvalitet.

pre-Islamic Arab hero and poet Antarah ibn Shaddad (left) and his lover Abla (middle) riding horses

Disse heste blev introduceret til avl op gennem Europa, de er stamfader til langt de fleste lette pony og hesteracer vi kender idag. På grund af araberens store udholdenhed og loyalitet, blev den lille krigerhest velset indenfor de finere klasser. George Washington have en arabisk hoppe ved navn Magnolia, hun var lille men yderst stærk og udholdende. Hun bar ham gennem mange af hans værste togter og krige. Selv Napoleon havde en ørken hest, nemlig hingsten Marengo, som bar ham på hans lange tilbagetog fra Moskva.

Der findes et utal af araberblandinger som ofte ligner araberen af både sind og udseende. Dette er grundet den meget stærke gennemslagskraft som araberen har, hvilket sandsynligt er på grund af den gamle lukkede stambog. De er idag meget velkendt som en elegant forædler og Dog vil man altid kunne kende en fuldblodsarabere på dens papirer som altid skal være udstedt fra en stambog eller register som er opført af WAHO som acceptabelt. I Danmark hedder denne forening DSAH - Dansk selskab for arabisk hesteavl. Er hesten ikke opført i denne stambog (eller anden under WAHO ) så kan og må den ikke kaldes en fuldblodsaraber.

Oprindelse;[redigér | rediger kildetekst]

En fuldblodsaraber er en hest, hvis oprindelse i alle led kan føres tilbage til ørkenen. Derudover findes der 5 forskellige blodlinjer, ethvert nyt føl vil altid betegnes med samme linje som sin mor. Disse 5 blodlinjer er ligeledes illustreret i mange gamle fortællinger og lever videre i de romantiske arabiske eventyrer om hvordan Profeten Muhammed og hans disciple, efter flere dages ridt gennem ørkenen slap hundrede af deres hopper løs et stykke før et vandhul. Da Muhammed kun ville have de mest loyale hopper, kaldte han dem tilbage inden de nåede vandhullet od dermed inden de nåede at få slukket deres store tørst. Kun 5 vendte tilbage til Muhammed og hans disciple, og således blev disse 5 hopper udvalgt som stamhopper med betegnelsen Al Khamsa (betydning; de 5) med 5 forskellige navne, hvoraf vi kan tilbageføre vores hoppelinjer. KOHEILAN som oftest repræsenterer den mest kraftfulde og store type, men ikke altid den smukkeste. SEGLAWI som anses for at være den hurtigste og ædleste af de fem. ABEYAN der betegnes som den mindste og smukkeste. HAMDANI er sjældnere, men efterspurgt pga. det meget klassiske hoved. HADBAN som ikke er særlig talrig. Beduinerne var meget overtroiske og der findes et utal of forskellige beretninger, fortællinger og legender. Specielt hvad angår farve, aftegn, hvirvler i pelsen osv.

Geografiske linjer;[redigér | rediger kildetekst]

Polsk[redigér | rediger kildetekst]

– info kommer

Russisk[redigér | rediger kildetekst]

– info kommer

Engelsk/Crabbet[redigér | rediger kildetekst]

– info kommer

Fransk[redigér | rediger kildetekst]

– info kommer

Egyptisk[redigér | rediger kildetekst]

– info kommer

Amerikansk[redigér | rediger kildetekst]

– info kommer

Spansk[redigér | rediger kildetekst]

– info kommer

Udseende;[redigér | rediger kildetekst]

Helhedsindtrykket af en araber er en lille elegant og meget ædel hest, som bærer sig selv smuk i balance og med en let buet hals samt høj haleføring.

Hovedet[redigér | rediger kildetekst]

-er et af de specielle kendetegn. Det er forholdsvis lille, kort med bred pande, øjnene er lavt ansatte, store, mørke og langt fra hinanden. Mulen er lille og gerne 'kantet' og med store næsebor som udvides stærkt ved anstrengelse og øget opmærksomhed. Ørerne er små med en god mandelform, de er i reglen længere hos hoppen end hos hingsten, ofte med indad pegende spidser. Kindbenene er store og runde som tallerkner, med god afstand. Profilen kan være lige, men den karakteristiske kurvede næseryg er meget ønskelig. Helhedsindtrykket af fuldblodsaraberens hoved bør være en trekant set forfra, samt set fra siden en smuk tilspidset kurve. Hovedets forening med halsen er ligeledes et vigtigt punkt. Den skal forløbe i en smuk bue uden knæk, således ar der gives god plads til luftrør og dermed vejrtrækning.

Halsen[redigér | rediger kildetekst]

-er af god længde og smuk buet, samt velforenet med manken, som er velmarkeret.

Kroppen[redigér | rediger kildetekst]

-er dyb med god ribbenshvælving. Skulderen lang, skrå, flad og med god plads til den frie bevægelse, samt altid højere end krydsets højeste punkt. Ryggen kort og lige. Lænd skal være forholdsvis kort og stærk, krydset skal væremuskuløst. Halen er ansat lige i forlængelse af ryggen og den skal bæres højt og lige ved bevægelse.

Benene[redigér | rediger kildetekst]

-Skal være velstillede og tørre. Overarmen lang, piberne korte og alle led skal være store, knæene er flade. Koderne er af passende længde, hovene temmelig små og stærke. Væsentlige fejl i benstillingen accepteres ikke, men en mild form for kohaset accepteres hvis gangen er lige.

Bevægelsen[redigér | rediger kildetekst]

-skal i alle tre gangarter være taktfast og med god energi. Skridten er fri med god overtræden. Traven er svævende med god skulderfrihed. Galoppen er blød og rummelig.

Alvorlige fejl:[redigér | rediger kildetekst]

-Atypisk hoved - små højtansatte øjne, glasøje (blå), kort skulder, lang ryg, manglende haleføring, skæv benstilling og svanehals.

Mindre fejl:[redigér | rediger kildetekst]

-Menneske øjne (øjet viser hvidt), lidt skæv haleføring og mindre form af kohaset.

Farve:[redigér | rediger kildetekst]

-Fuldblodsaraberen kan have alle rene farver varierende fra rød, brun og sort til alle nuancer af grå/hvid, der ses ofte skimler som er flueskimler. Araberen bærer ikke gener for hverken broget, creme eller andre dun-nuancer, hvorfor dette må være et udtryk for at hesten ikke er ren araber. Dog ses der af og til arabere med sabino-genet, som kan resultere i meget store hvide aftegn, såsom hjelmet, hvide bugpletter og meget høje sokker. Dette er ikke ønskelige, og kan bedømmes som fejl på show.

Størrelse:[redigér | rediger kildetekst]

-Gennemsnittet er ca. 150-154 cm, varierende fra 140 - 162 cm. Gennemsnittet er højere end oprindeligt, dog skal man skal være opmærksom på at yderlighederne stadig er sjældnere end gennemsnittet.

Temperament:[redigér | rediger kildetekst]

-Dette tillægges fuldt ud samme værdi, som hestens eksteriør. Det er stadig ønskeligt at have en fuldblodsaraber der har hovedet med sig. Dette skal forstås på den måde at loyalitet og tillid er en vigtig del af araberens temperament. Vi skal huske på at oprindeligt boede beduinen sammen med sine heste, ofte i samme telt. Det gør vi godt nok ikke mere, men kendetegnet for araberen som den venlige, intelligente og loyale hest må aldrig gå tabt. Hingsten bør være fredsommelig og høflig overfor sine hopper og mennesker, han skal være villig til at lærer men uden at miste hans fyrighed. Hoppen skal være kærlig og loyal og en omsorgsfuld mor. Føl og unghest skal være i balance med sig selv, ligesom sine forældre, det skal have en naturlig nysgerrighed, men samtidig forsigtighed over for nye ting. Et dårligt temperament er atypisk for racen, trods det, har araberen ry for at være fór tændt og vild. Her må det dog fremhæves, at dette normalt er opdrætteren eller ejeren der må bære ansvaret for dette, i form af manglende opdragelse eller misforståelse af hesten. Araberen en følsom hest lige såvel som vi kender det fra den engelske fuldblod. De kan opleves som værende meget tændte, men dette skal kunne styres af ejer/rytter/handler med en såkaldt tænd og sluk knap. En aggressiv eller vild hest er en misforstået og ulykkelig hest – uanset race.

Sygdomme:[redigér | rediger kildetekst]

SCID[redigér | rediger kildetekst]

– info kommer

CA[redigér | rediger kildetekst]

– info kommer

Henvisninger/Kilder:[redigér | rediger kildetekst]

Pre-islamic riders

Stallion

Napoleon

Poster

DSAH

LEADMARE