Spring til indhold

Bruger:Bermicourt/Rakker

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Rakker
Et stikspil med trumf
Udgivelsesårfør 1900
Antal spillere3-10
Aldergruppe6-100+
Spilletid1+ time
Vigtige færdighederHukommelse, strategi, held

Rakker er et kortspil, hvor det gælder om at komme af med sine kort og at gøre den sidste spiller til “rakker”. Rakker er et stikspil med trumf, der spilles af minimum 3 spillere.

Spillet er forholdsvis ukendt, men kan dateres af nulevende spillere tilbage til det 19. århundrede, hvor det er blevet spillet i Nordjylland, nærmere Vesthimmerland.

Spillets gang[redigér | rediger kildetekst]

I Rakker spiller man i dueller, dvs. at A laver et udspil til B, som sidder til venstre for A. B skal så stikke udspillet med samme kulør og højere numerisk værdi, eller med en trumf. Hvis B ikke kan stikke, samler B udspillet op på hånden, og udspillet går videre til C. Hvis B stikker A's udspil og A ikke kan stikke igen, så samler A hele duellen op og B vinder retten til at spille ud til C. Hvis A kunne stikke B's modspil, så tages alle kortene fra duellen ud af spillet, og A må lave et nyt udspil til B. Dette fortsætter indtil enten A eller B ikke kan stikke igen.

Målet med spillet er at komme af med sine kort før de andre spillere. Når man lægger sine sidste kort i et ustikkeligt udspil, og modstanderen samler dem op på hånden, så er man ude af spillet og de resterende spillere spiller videre. Den sidste spiller med kort på hånden bliver ”rakker”.

En populær debat blandt rakker-spillere er hvorvidt spillet kan vindes - eller blot tabes.

Traditionelt spilles der minimum den samme mængde omgange som antal spillere, eksempelvis minimum 4 omgange for 4 spillere. Det bedste spil-flow opnås med 3-5 spillere.

Kortgivning[redigér | rediger kildetekst]

Der spilles med 52 kort uden joker, og hver spiller får 5 kort. Den resterende bunke lægges på bordet, og det øverste kort vendes med billedsiden op og angiver trumf. Trumf Es er dermed det højeste kort i spillet og er ustikkeligt.

Man skal minimum have 5 kort på hånden, så længe at bunken er tilbage på bordet. Hvis du efter et udspil har mindre end 5 kort på hånden, så trækker du den mængde du mangler fra bunken.

Det sidste kort i bunken er trumf-kortet, der ligger med billedsiden op. Hvis en spiller har Trumf 2 på sin hånd, så må denne spiller på ethvert tidspunkt i spillet bytte dette kort ud med trumf-kortet, der ligger med billedsiden op. Tip: Hvis trumf-kortet på bordet er højt, kan spillere fristes til at stikke andre gode kort væk for at få kortet. Det er dermed fordelagtigt at vente med at bytte Trumf 2 ud - hvis du kan.

Spillet[redigér | rediger kildetekst]

Spilleren til venstre for kortgiveren starter. Efter hver omgang går kortgivningen videre til venstre, og dermed får alle spillere det begyndende udspil i én omgang af spillet.

Udspil[redigér | rediger kildetekst]
Et eksempel på udspillet af en hel bog.
  • Enkel: Et enkelt kort udspilles, f.eks. 4♣.
  • Par (+1 følgesvend): To kort med samme numeriske værdi udspilles, f.eks. 4♣ 4♥. Ved par må der tillægges en enkelt følgesvend af enhver kulør og numerisk værdi.
  • 3 ens (+1 følgesvend): Tre kort med samme numeriske værdi udspilles, f.eks. 4♣ 4♥ 4♠. Ved 3 ens må der tillægges en enkelt følgesvend af enhver kulør og numerisk værdi.
  • 4 ens (+2 følgesvende): Fire kort med samme numeriske værdi udspilles, f.eks. 4♣ 4♥ 4♠ 4♦. Ved 4 ens må der tillægges to følgesvende af enhver kulør og numerisk værdi.
  • Halv bog: Enkel + par + 3 ens udspilles samtidigt, f.eks. 1♣ + 2♣ 2♥ + 3♣ 3♥ 3♠.
  • Hel bog: Enkel + par + 3 ens + 4 ens udspilles samtidigt, f.eks. 1♣ + 2♣ 2♥ + 3♣ 3♥ 3♠ + 4♣ 4♥ 4♠ 4♦.
Tillægning[redigér | rediger kildetekst]

Ved det første udspil fra en spiller i en duel, må de resterende spillere lægge kort med samme numeriske værdi til. Dette skal foregå temmelig tjept, og før modstanderen begynder at stikke.

Hvis udspillet er et enkelt kort og de resterende spillere tillægger kort, så må udspilleren tillægge den passende mængde følgesvende, før modstanderen begynder at stikke. I princippet, må modstanderen også tillægge kort og følgesvende til udspillet - disse skal dog stikkes af personen selv.

Tillægning kan ikke foretages ved hele og halve bøger.

Et eksempel på et stukket udspil.

Scenarie: Et spil med 3 spillere: Esther, Kaj og Rune.

Esther starter med at dele korte ud til hver spiller inklusiv sig selv, og lægger den resterende bunke kort på midten af bordet. Det øverste kort i bunken vendes og lægges ved siden af bunken. Dette kort er trumf. Spilleren der sidder til venstre for Esther (Kaj i dette tilfælde) skal starte med udspillet. Kaj spiller nu ud til Rune. Rune skal stikke Kajs udspil i samme kulør med et numerisk højere kort eller en trumf.

Tip: Hvis din modstander har Trumf Es på sin hånd, så kan du kun slå personen på kvantitet. Så hvis personen har to kort på hånden, så spil minimum tre ud, og gerne en hel eller halv bog.