Bruger:Byrial/sandkasse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Wikidata er et af Wikipedias søsterprojekter. Det er en wiki som er en fri vidensbase med strukturerede data i princippet om alle emner. Der kan laves interwiki-henvisninger til Wikidata med præfikserne "Wikidata:" eller "d:" i henvisninger.

Emne[redigér | rediger kildetekst]

Udviklingen i antal emner på Wikidata

Den grundlæggende enhed på Wikidata er et emne (engelsk: item). Et emne kan være hvad som helst som der er skrevet en artikel om i Wikipedia på et hvilket som helst sprog. Alle emner på Wikidata betegnes med bogstavet Q efterfulgt af et løbenummer. d:Q1 er valgt til at være Universet. Der er over 10 millioner emne i Wikidata pr. april 2013. Antal emner har været kraftigt stigende de sidste måneder hvor botter har haft travlt med at oprette emner ud fra Wikipedia-artikler.

Hvert emne indeholder en liste over de Wikipedia-artikler som beskriver emnet. Ud fra denne liste er der siden begyndelsen af marts 2013 lavet sproghenvisninger i hver tilknyttet artikel til de øvrige artikler om samme emne. Derved er det ikke længere nødvendigt at opdatere samtlige artikler om et bestemt emne, hver gang der oprettes, flyttes eller slettes en artikel på et bestemt sprog.

Etiket, beskrivelse og aliaser[redigér | rediger kildetekst]

Foruden løbenummeret kan hvert emne også have et navn, kaldet "etiket" (engelsk: label) og en beskrivelse for alle sprog som har en Wikipedia. Etiketten svarer normalt til titlen på Wikipedias artikel om emnet, og beskrivelsen giver kortest mulig nok information til at adskille emnet fra andre emner med samme navn. Eksempler:

Emne Dansk artikel Dansk etiket Dansk beskrivelse
d:Q220 Rom Rom Italiens hovedstad
d:Q83376 Rom (spiritus) Rom type spiritus
d:Q139956 Rom (flertydig) Rom Wikipedia-flertydigside

Der er også mulighed for at give et vilkårligt antal aliaser til et emne hvis det kendes under flere forskellige navne.

Man kan komme til Wikidata-emnet for en Wikipedia-side ved at følge henvisningen "Redigér links" som er placeret under sidens sproghenvisninger. Hvis man er på Wikidata, kan man bruge søgefunktionen Emne efter titel ("Item by title" hvis man ikke har valgt dansk eller et andet sprog i sine indstillinger) til at finde emnet. Der er et link til søgesiden i menuen til venstre på Wikidata-sider.

Hvis et emne endnu ikke er oprettet på Wikidata, kan man oprette det ved at vælge Opret et nyt emne ("Create a new item" på engelsk) i menuen til venstre.

Udsagn[redigér | rediger kildetekst]

Til hvert emne kan knyttes såkaldte udsagn (engelsk: statements). Et udsagn er opbygget af en påstand (engelsk: claim) evt. kombineret med en eller flere kilder (engelsk: references) og rangeringer (engelsk: ranks), Rangeringer er ikke implementeret endnu.

En påstand består af en egenskab (engelsk: property) med nul, en eller flere tilkyttede værdier (engelsk: value) som skal have en bestemt datatype (engelsk datatype) afhængigt af egenskaben. Datatypen kan i øjeblikket være emne, Commons-fil og tekststreng. Andre datatyper såsom tidsangivelse, ensproget tekst og flersproget tekst er under udvikling.

Hver værdi kan forsynes med et antal kvalifikatorer (engelsk: qualifier) som fortæller under hvilke omstændigheder at værdien er gyldig. En kvalifikator er også opbygget som en egenskab og en værdi.

Eksempler på udsagn:

Emne Udsagn
Påstand Kilde
Egenskab Værdi Kvalifikator
Egenskab Værdi
London befolkningstal 8173900 metode estimat En angivet publikation fra
Office for National Statistics
dato juni 2012
ulv slægt Canus
Danmark grænser op til Tyskland
Indien er en selvstændig stat fra 15. august 1947
Thorvald Stauning er en dansk statsminister fra 24. april 1924
til 14. december 1926
dansk statsminister fra 30. april 1929
til 3. maj 1942

Egenskab[redigér | rediger kildetekst]

Der er et antal hundreder forskellige egenskaber at vælge imellem afhængig af hvilken type emne der er tale om. Egenskaber er i navnerummet Property. De betegnes med bogstavet P efterfulgt af et løbenummer. Ligesom emner kan de have en etiket, en beskrivelse og aliaser på alle sprog.

Eksempler på egenskaber:

Der er en oversigt over alle egenskaber på d:Wikidata:List of properties.

Standardisering af infobokse m.m.[redigér | rediger kildetekst]

Man kan i Wikipediaer få adgang til udsagn på Wikidata. Det blev gjort muligt 27. marts 2013 for de første 11 Wikipediaer (den italienske, hebræiske, ungarnske, russiske, tyrkiske, ukrainske, usbekiske, kroatiske, bosniske, serbiske og serbokroatiske). De øvrige er planlagt til at følge med 22. og 24. april.

Udsagnene vil kunne bruges til at opbygge infobokse som automatisk får alle oplysninger fra Wikidata, så man kun behøver at indsætte skabelonen for infoboksen i en artikel uden at angive argumenter. Den simpleste måde at få udsagn i Wikipedia på vil være via parserfunktioner. For eksempel vil koden {{#property:P36}} indsat i artiklen om Tyskland give Berlin, mens samme kode indsat i artiklen om Frankrig giver Paris. Til mere komplicerede ting kan man lave egentlige programmer i programmeringssproget Lua i navnerummet Module til at udtrække og kombinere data.

Se også[redigér | rediger kildetekst]