Bruger:Chistianshavn123/sandkasse/Månedens artikel/Maj 2017

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Snit gennem tømmer fra Amerikansk Mahogni (Swietenia macrophylla).

Udtrykket mahogni bruges om flere forskellige typer af mørkt og hårdt tømmer fra tropiske træer. Navnet dækker generelt det tømmer, der kommer fra arter af de tre nærtstående slægter: Swietenia, Khaya og Entandrophragma.

Oprindeligt drejede det sig kun om træ fra arter af slægten Swietenia. Den oprindelige og ”ægte” mahogni er træ fra Swietenia mahagony, kaldet Cubansk Mahogni eller Cuba-mahogni. Denne art er tæt på at uddø, og har siden 1942 været underlagt eksportforbud og forhandles ikke mere. Træ fra Swietenia macrophylla, som også går under navnene Amerikansk mahogni, Hondurasmahogni og Bredbladet Mahogni, har derfor været af stor betydning. Den tredje art, hvis ved betegnes som oprindeligt mahogni, er Swietenia humilis, også kaldet Stillehavnsmahogni. Alle tre arter er opført på CITES' liste over truede træarter, og dermed omfattet af handelsrestriktioner og kvoter for hugst og eksport.

Navnet dækker også tømmer fra arter af den afrikanske slægt Khaya (der er nært beslægtet med Swietenia), som så får betegnelsen "Afrikansk mahogni"...

Læs hele artiklen