Bruger:Coax/Sandkasse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jabber Logo
Jabber Logo

Jabber er en åben, XML-baseret protokol til chat i sand tid. Jabber-baserede programmer er installeret på tusindvis af servere på internet og anvendes af millioner af mennesker over hele verden.

Projektet blev påbegyndt i 1998 af Jeremy Miller og den første offentlige udgave af programmet kom i maj 2000. Det vigtigste produkt er jabberd, et serverprogram som jabber-klienter forbinder sig til når en bruger ønsker at chatte. Med serverprogrammet kan man enten oprette private jabber-netværk, eksempelvis bagved en firewall, eller man kan forbinde serveren med det globale, offentligt tilgængelige jabber-netværk.

En vigtig del af jabber-systemet er de såkaldte transporter, der også er kendt som gateways, og som gør det muligt for brugerne at få adgang til netværk der anvender andre protokoller - for eksempel AIM, ICQ, MSN Messenger og Yahoo! Messenger.

I modsætning til klienter som Trillian og Gaim, der også understøtter flere forskellige protokoller, findes denne funktionalitet på jabber-serveren ved at kommunikere via særlige gatewaytjenester. Alle jabber-brugere kan registrere sig hos en af disse gateways ved at angive de oplysninger som er krævet for at logge sig på det pågældende netværk, og kan dermed kommunikere med brugerne på dette netværk, som var de Jabber-brugere. Dermed kan klienter der i fuldt omfang understøtter jabber-protokollen anvendes til at forbinde sig til alle netværk, hvortil der findes en gateway på jabber-serveren, uden at klienten skal indeholde ekstra programkode til formålet.

Jabber-protokollen, der nu vedligeholdes af Jabber Software Foundation, er indsendt som et IETF-udkast under navnet XMPP, i håbet om blive en officiel standard til chat i sand tid. Dog konkurrerer SIMPLE, som er baseret på SIP-protokollen, om at opnå den samme status.


Klienter[redigér | rediger kildetekst]

Nogle populære Jabber-klienter:

Navn Platform Licensmodel Hjemmeside
Akeni Flere platforme proprietær http://www.akeni.com
Coccinella Flere platforme GPL http://thecoccinella.org/
Exodus Windows GPL http://code.google.com/p/exodus/
Gabber Linux/Unix GPL http://gabber.sourceforge.net
JabberFoX Mac OS X BSD ­licens http://jabberfox.sourceforge.net
Psi Flere platforme GPL http://psi-im.org/
JAJC Windows fri/proprietær http://jajc.jrudevels.org/
Pidgin (Tidligere Gaim) Flere platforme GPL http://pidgin.im
Miranda IM Windows GPL http://www.miranda-im.org
Rhymbox Windows GPL ?
iChat Mac OS X GPL http://www.apple.com/macosx/features/ichat.html
Fire (Bliver ikke længere udviklet.) Mac OS X GPL http://fire.sourceforge.net/
TKabber Flere platforme GPL http://tkabber.jabber.ru/

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Kategori:Chat