Bruger:Dipsacus fullonum/Flertydige titler

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Dette er et udkast til en politik/norm/vejledning/whatever for artikler med flertydige titler

Når der er artikler om flere forskellige emner med samme navn, er det nødvendigt at give artiklerne forskellige titler. I den forbindelse er der primært 3 ting man bør sørge for:

  1. at finde gode, unikke navne til de enkelte artikler
  2. at læsere som søger efter et bestemt emne med et flertydigt navn, nemt og hurtigt kan ledes til artiklen om den ønskede betydning
  3. at links fra andre artikler peger de rigtige steder hen

Navngivning af de enkelte artikler[redigér | rediger kildetekst]

Uddybende Uddybende artikel: Wikipedia:navngivning

De enkelte artikler skal have en unik titel. Det opnås ved:

Giv læserne mulighed for at finde den rigtige artikel[redigér | rediger kildetekst]

Hvis der er en hovedbetydning[redigér | rediger kildetekst]

Hvis der er én betydning af et flertydigt navn, der kan siges at være hovedbetydningen, bør læsere ved søgning efter navnet ledes direkte til artiklen om hovedbetydningen. Der er ikke nogen fast definition af hvad der kan siges at være en hovedbetydning. Det skal være den betydning man formoder bliver søgt mest efter, og som er mest notabel. Husk i den forbindelse også at det der er hovedbetydning for en selv ikke nødvendigvis er det for andre.

I visse tilfælde kan der dog gives nogle fingerpeg, om hvad der typisk vil være hovedbetydning. Er noget opkaldt efter noget andet, vil det for eksempel typisk være dette andet, som også kan have lagt navn til meget andet, der er hovedbetydningen. Ved geografiske lokaliteter gælder som regel, at hvis et sted har langt flere indbyggere og/eller besøgende end andre med samme navn, er det den store der er hovedbetydninger og tilsvarende ofte for næsten alt der findes der.

Hvis artiklen om hovedbetydningen af navnet, har en anden titel, laves der er omdirigering til artiklen. F.eks. er hovedbetydningen af navnet Godthåb Grønlands hovedstad, men byen kaldes nu almindeligvis det grønlandske navn Nuuk, så Godthåb er en omdirigering til Nuuk.

For det tilfælde at læseren mente en anden betydning end hovedbetydningen, skal artiklen om hovedbetydningen indledes med en topnote. Det gøres med en af skabelonerne i Kategori:Flertydighedsskabeloner. (Giv eksempler på brug af skabelonerne).

Kun to betydninger i alt[redigér | rediger kildetekst]

Hvis der er kun er én anden betydning ud over hovedbetydningen, henvises direkte til det andet emne i toppen af hovedbetydningens artikel. I den anden artikel kan der tilsvarende henvises til hovedbetydningen, hvis man skønner det.

Mere end to betydninger i alt[redigér | rediger kildetekst]

Hvis der er mere end én anden betydning ud over hovedbetydningen, skal der oprettes en flertydigside for det flertydige navn, og henvises til denne fra hovedbetydningens artikel og eventuelt også fra de andre. Se stilmanualen for hvordan flertydigsiden skal formateres. Flertydigsidens navn skal være det flertydige navn med tilføjelsen (flertydig) i parentes.

Hvis der ikke er en hovedbetydning[redigér | rediger kildetekst]

Hvis ingen af betydningerne af det flertydige navn skønnes at være en hovedbetydning, skal der oprettes en flertydigside med det flertydige navn som titel. Der skal ikke omdirigeres til en side med "(flertydig)" i titlen da det ville være overflødigt. I de enkelte artikler kan der indsættes en henvisning til flertydig-siden, hvis det skønnes.

Ret links fra andre artikler[redigér | rediger kildetekst]

Det er vigtigt at sørge for at links i andre artikler peger på de rigtige artikler, og ikke på en flertydig side.

Generelle navne med specialiserede betydninger[redigér | rediger kildetekst]

Hvis hovedbetydningen af et navn man påtænker at lave en flertydigside for (eller som der allerede findes en flertydigside for), er et generelt begreb eller navn med mange specialiserede betydninger, kan det være bedre at skrive en artikel om det generelle begreb end at lave en flertydig side med henvisninger til artikler om de specialiserede betydninger. Artiklen skal linke til de forskellige uddybende artikler om delemnerne.

Eksempler på nuværende flertydigsider, man muligvis kunne omskrive til artikler: partikel, instrument, oblast, ledningsevne, myndighed.

Alternative stavemåder og navne[redigér | rediger kildetekst]

I nogle tilfælde ligner stavemåden for to eller flere ting hinanden så meget, at de kan forveksles, for eksempel Jakob Hougaard og Jacob Haugaard. Her kan det derfor være nødvendigt at henvise til de andre betydninger i toppen af respektive artikler; dette gøres normalt med skabelonen {{Forveksles}}. Er der oprettet en flertydig-side medtages de også der.

I andre tilfælde gælder, at et emne ganske vist har et officielt navn men ofte kaldes noget andet til daglig. For eksempel er mange kommuner opkaldt efter en bestemt by, men i praksis bruges byens navn ofte om begge dele, selvom kommunen ofte omfatter et større område. Her vil artiklen om byen normalt være hovedbetydning, idet der så henvises til artiklen om kommunen.

Findes de andre artikler?[redigér | rediger kildetekst]

Inden man begynder at behandle et navn som flertydigt, bør man tjekke, om der overhoved findes andre artikler med tilsvarende navn. I en del tilfælde gælder nemlig, at der ganske vist er flere ting, der hedder det samme, men der er kun en artikel om en af dem, for eksempel fordi den er meget mere kendt. Her vil en flertydig-side nemt komme til at virke overflødig, fordi den reelt bare vil henvise til en masse andre artikler, der endnu ikke eksisterer, og som måske heller aldrig bliver oprettet.