Bruger:Krestenklit

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

My name is Kresten Hartvig Klit and I'm an ordinary contributor on nejdullus.

Babel
daDenne bruger har dansk som modersmål
en-2This user can contribute with an intermediate level of English
de-2Dieser Benutzer hat fortgeschrittene Deutschkenntnisse.
fr-1Cet utilisateur peut contribuer avec un niveau élémentaire de français.
Brugere efter sprog

Dette er nejdullus´ sandkasse:


Unix og Linux shell script, eller blot shellscript er en række simple eller sammensatte kommandoer som er skrevet til udførelse af shellen. Shellscripts kan være dedikeret bestemte shelltyper, men kan også være generaliseret, så alle mange af de gængse shells på Unixlignende operativsystemer kan fortolke dem. Typiske operationer der udføres af shell scripts omfatter fil-manipulation, program-afvikling ("batch-jobs"), og udskrivning af tekst.

Mange shell script fortolker kommandolinjegrænsefladen dobbelt. Shellen har en række faciliteter, som kan lette arbejdet med at skrive scriptet.

En Unix shell er en kommandolinefortolker. Shellen giver en traditionel brugergrænseflade til Unix operativsystemet og for Unix-lignende systemer. Brugere styrer computerens drift ved at indtaste kommandoer som tekstinput til en kommandolinjefortolker til direkte udførelse eller ved at oprette tekstfiler med en eller flere af sådanne kommandoer, kaldet scripts.

Den mest dominerende Unix shell har været Bourne shellen og C shellen. The Bourne shell, sh, blev skrevet af Stephen Bourne på AT&T som den oprindelige Unix-kommandolinjen tolk, den har indført de grundlæggende funktioner er fælles for alle Unix shells, herunder pipes, heredocuments, kommandosubstitution, variable, kontrolstrukturer for betingelsestest, løkker samt wildcards for filnavne. Sproget, herunder anvendelse af omvending af keywords for at markere afslutningen på en blok (if..fi, case..esac, osv), var påvirket af ALGOL 68 [1].

C shell, csh, blev skrevet af Bill Joy, som på det tidspunkt var ph.d.-studerende ved University of California, Berkeley. Sproget, herunder kontrolstrukturer og syntaksen, var inspireret af C. C shell indførte også en lang række funktioner til interaktive arbejde på kommandolinjen, herunder historik og redigeringsmekanismer, aliaser, biblioteks- (katalog-) -stakke, tilde-notation (tegnet: ~), cdpath, job-kontrol og sti-hashing.

Begge shells er blevet anvendt som kodningsbasis og model for mange lignende og afledte shells med udvidede sæt af features.




Her slutter min sandkasse --- nejdullus 24. aug 2008, 23:39 (CEST)