Spring til indhold

Bruger:Krg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Bruger:Krg skriver ikke dansk men norsk og har derfor ikke lov å bidra til dansk Wikipedia. Nå har det seg slik at jeg bor i Arendal , som den norske byen som ligger nærmest Danmark, og min landsdel Agder eller i moderne tid, Sørlandet, her i Norge har hatt mye med Danmark å gjøre. Og jeg har meninger om hvilke deler av vår felles historie i Danmark-Norge som I danske bør vite noe om.

Det gjelder viktige fenomener. Utenfor vår stuedør forliste slaveskipet Fredensborg den 1. desember 1768. Dette er verdens best dokumenterte slaveskip som er gjenfunnet som vrak. Man kan se funnene på museet i min by, på Rigsarkivet i København kan man finne fram skipets loggbøker etc., det er kommet en stor bok om skipet, på norsk, dansk og engelsk. Det er en stor artikkel om skipet i norsk W, og den er nå av gode kollegaer i dansk W oversatt til dansk. Denne viktige artikkelen finner du her: Fredensborg (skib).

Den generelle artikkelen Dansk slavehandel (som på norsk W heter no:Dansk-norsk slavehandel er også på plass. En interessant opplysning er at den første dansk-norske slavelast gikk fra Guldkysten på et skip, tilhørende Jørgen Thor Møllen fra Bergen i Norge. Han hadde gjort inntrykk på kongen i Køben, og produserte rikets første papirpenger.