Bruger:Motormund/sandkasse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

STJERNEVASK

Garagerockband fra København. Genren er rock'n roll, psyched, punk og surf.

Bandets medlemmer:

  • Madelin Wilian; Komponist, tekstforfatter, guitar, mundharmonika og leadvokal.
  • Ole Ballund; trommer, percussion, backing vokal.
  • Troels Bech (Løkza): basguitar, keyboards, theremin, skruetrækker-stryger-bas, fløjte og backing vokal.

Stjernevask har optrådt i Danmark og internationalt og har spillet support for artister som The Spacelady, Thalia Zedek og Orcas. Bandet optræder af og til live og i studiet med blæseinstrumentalister; Kristian Tangvik på tuba, Kasper Tranberg på trompet og Maria Faust på saxofon.

Oprindelse:

I 2016 dannede multikunstner, guitarist og forsanger Madelin Wilian sammen med bassist Pernille Sandorf rock/punkbandet 'Mikkeline & Flux'. Bandet spillede et par koncerter sammen (bl.a. til Radar Festival i Aarhus) og udgav singlen 'White Cat' i et begrænset oplag på 100 stykker. Singlen indeholder “White Cat” baseret på en William S. Borroughs-tekst, samt “Scream like sealions”, en engelsk version af “Skrig som søløver”, en sang tilbage fra Madelin Wilians tid som bassist og sangskriver i grungerock bandet Micromind (1990-1995),som delte manager og turnerede med grungebandet Psyched up Janis. Madelin Wilian gjorde sin debut som bassist i DR underholdningsprogrammet ‘Vild i varmen’ i 1991, som backing til Mystery Slang. https://www.last.fm/music/Mystery+Slang/+wiki

Navneskift:

I 2017 sluttede trommeslager og percussionist Ole Ballund (Mental Midget,The Alligators,Fritz Fatal)og Troels Bech Løkza(The Poets),sig til bandet og udgav sammen med Mikkeline & Flux albummet 'Den elektriske flødeskumskage'. I 2018 Gik Pernille Sandorf ud af bandet og Troels Bech Løkza overtog som bandets bassist. I 2019 indspillede og udgav Stjernevask 'Forvandlet'. En LP med inspiration fra rock fra 70´- og 80´erne. Albummet indeholder Madelin Wilians egne kompositioner, samt en coverversion af Benny Andersen's 'Svantes lykkelige dag'. I 2020 skiftede bandet navn til STJERNEVASK. I 2021 indspillede Stjernevask albummet: 'Skt. Stefan Session' i Skt. Stefans kirke's kirkerum på Nørrebro. Stjernevasks album ’Skt. Stefan Session' blev nomineret til 'Årets bedste rockudgivelse' af GAFFA og efter anmeldelse på facebooksiden 'Spinning Vinyl' blev albummet udsolgt inden for 24 timer. Bandet genfortolker på dette album gamle danske salmetekster og digte. MW har fjernet referencer til Gud og ham/han for at gøre sangene kønsneutrale, inkluderende og ikke-eksklusive for en bestemt trosorientering. Naturen, universet og skaberkraften bliver derved gjort tilgængeligt for alle.

Skift af retning:

Efter Skt. Stefans Session udgivelsen, og adskillige koncerter i Skt. Stefan kirken, fornemmede bandet, at de skabte det indtryk, at de var et trosbaseret band - de mente, det var på tide at fjerne dette fejlagtige offentlige image. Bandet besluttede sig derfor at skifte retning og indspillede deres digitale album 'Helte & kat' - et dansksproget rockalbum. Bandet fulgte albummets udgivelse med deres første tyske turné. I foråret 2023 udkom vinylversionen af 'Helte & kat' i Danmark. Albummet indeholder bl.a. et cover af et cover: Nirvana's Lovebuzz (Shocking Blue). “Kriminelle Kylling” er en kommentar til Putin's “militære operation” i Ukraine. ‘Vi går med hinanden som frakker’ er med tekst af Poul Lynggaard Damgaard.

Klimasangen:

I 2023 bad DR-programmet 'DJ Brevet'lytterne om at sende tekstforespørgsler til deres yndlingsbands. Programmet blev derefter oversvømmet med anmodninger fra Stjernevask-fans. Programmets værter havde mistanke om uredelighed og besluttede at boykotte Stjernevask. Efter en kort diplomatisk udveksling af mails mellem bandet og programmets DJ - blev der indgået en aftale om, at DJ'en ville spille en Stjernevask sang, hvis de indspillede en sang om emnet klimaforandringer - med forbehold om, at der 'ingen nemme løsninger' var inkluderet. i sangen. Singlen 'Klima kat' var født, og sangen blev (som aftalt) spillet i æteren. Sangteksten indeholdt linjen (naturligvis) 'ingen nemme løsninger'.

"Ingen nemme løsninger Klima har det svært Jeg sover i min regnfrakke parat til lidt af hvert”

International retning Efter bandets tyske turné i 2022/23 indspillede og udgav Stjernevask deres første tyske single "Du bist ein eichhörnchen". De har siden da indspillet flere singler på tysk og engelsk.

Supplerende info:

M.W. har designet al animation og grafik på plakater, t-shirts, flyers, samt LP-covers. De fleste af de tidligere pladecovers er med træsnit. Ole har kreeret zombiehånden af papmache, som er med som scenerekvisit under bandets liveoptrædener. Troels spiller på en rød Aria bas, samt en 'Poor-enbacker' (fattigmands Rickenbacker), som han lader publikum spille på. Han har også lavet en vintage brødrister om til et instrument.

Musikvideo:

Stjernevask har produceret flere musikvideoer, bl.a.: LILLE SKYDÆKKE som byder på elementer fra Mamaism (MW's feministiske version af dadaisme), hvor bandet undersøger skyformationer gennem udborede flutes. SØD TØS - Her optræder bl.a. djævelen, en præst (Thomas Høg Nørager fra Skt. Stefans kirke) en blæksprutte, en klovn og en sød tøs på 12. etage, på trappen i en boligblok i Lundtoftegade i København.

Discografi:

  1. LP Den Elektrisk Flødeskumskage (Mikkeline & Flux)
  2. LP Forvandlet (Mikkeline & Flux)
  3. LP Skt. Stefan session
  4. LP Helte & Kat

Pladeselskab: Träume Tone Records Lydstudie: Mir Sound Production. Vilde Villa Studie.

--Motormund (diskussion) 23. nov. 2023, 12:04 (CET)