Brugerdiskussion:Barklund/Fysikportal

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

At skelne mellem områder og teorier er svært – er et skel i mellem dem overhovedet muligt endsige nødvendigt?

"Områder" er vel de forskellige forskningsområder, dvs. atomfysik, kernefysik, faststoffysik, klassisk fysik, termodynamik og så videre.

Herimod er "teorier" vel teoretiske tilgange eller udviklinger, som både kan være lokale til et område (f.eks. gravitationsteorien, Born-Oppenheimermodellen for enkle molekyler og partikelfysikkens standardmodel, men også mere generelle idégrundlag som relativitetsteorien og kvanteteorien).

Måske den bedste inddeling ville komme af at skille de to typer "teorier" herover ad og tale om "teorier" (som går på tværs af områderne, f.eks. klassisk mekanik, relativitetsteori, kvanteteori og termodynamik), "områder" (f.eks. atomfysik, klassisk mekanik, kernefysik) og "modeller" (hvor en model er en anvendelse af de mere overordnede teorier i et bestemt område).

Herudover mangler der måske et fjerde element, nemlig "principper" - f.eks. termodynamikkens første og anden hovedsætning og diverse andre symmetrier, der måske nok ikke altid "helt" gælder, men dog er meget nyttige i teoriudviklingen. Men udover disse indvendinger synes jeg dit udkast til en fysikportal ser endog meget spændende og gennemtænkt ud.