Brugerdiskussion:Villy Fink Isaksen/værksted/kladde5

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Fra fase 1 til fase 2[rediger kildetekst]

Eftersom jeg satte '/kladde5'-siden på som "arbejdsliste", kan denne her vel bruges til at diskutere på?

Da jeg er lidt i tomgang, opdaterede jeg huskelisten til den videre forbedring af Den danske Guldalder, og det var egentlig ment som en videreudvikling af din tidligere bemærkning om "hovedpersonerne".

Man kan vel sige at den nuværende fase kan indeholde en mere detaljeret argumentation for de enkelte personer og værker, og opregningen af disse punkter på huskelisten – hvor du rigtigt tilføjer "netværk" som endnu et aspekt eller en vinkel at se det under, jf ønsket: "Guldalderens harmoniske embedsborgerskab som en central del af 'netværket' i guldalderen" – skulle medvirke til at smidiggøre afgrænsningerne, således at i takt med at artiklen vokser vil også fx Lægeforeningens boliger og Blicher kunne behandles på en eller anden måde.

Jeg læste følgende hos Søren Holm Romantiken side 74:

"... Romantikerne vilde give deres Oplevelser Udtryk i Digtning, Musik og bildende Kunst, særlig i Maleriet, medens der ikke kan tales om en særlig romantisk Skulptur, og de har heller ikke efterladt sig en særlig Arkitektur, der har præget Byerne. [...] I Haveanlæg og Lysthuse kunde man derimod beté sig romantisk, og dette betød negativt, at man skød alle Former og Regler til side og sværmede for det "vilde". ..."

Det er vel passager som denne der gør at de enkelte underafsnit i Den_danske_Guldalder#Den_romantiske_tanke skal nuanceres i denne fase – hvis det fx er sådan at arkitekturen er med på grund af perioden 1800-50 og ikke på grund af den romantiske tanke

-- Mvh PHansen 16. sep 2008, 14:01 (CEST)

Det er fint for mig at diskutere her. (Har savnet et fælles sted.)
Er meget enig i dine betragtninger.
Mvh --Villy Fink Isaksen 16. sep 2008, 14:08 (CEST)

Jeg har justeret lidt på huskelisten efter med Bruger:Saddhiyamas redigering og ændret anden del af punktet til

  • De enkelte underafsnit: skulptur, maleri, arkitektur, ballet, teater, musik, litteratur, naturvidenskab, filosofi, teologi, jura, humaniora, tidsskrifter ... skal så redegøre for hvordan denne "romantiske tanke" giver sig udtryk inden for de respektive områder.

Nu er det jo lettere sagt end gjort, men når det springer i øjnene er det fordi disse afsnit står som underafsnit under "Den romantiske tanke" og man derfor naturligt vil forvente at man kan udlæse denne tanke inden for hvert område, eller i det mindste hvordan det forholder sig med den. Jeg har været i gang med Mynster og set at Hal Kochs vurdering for det teologiske område er at det ikke er meget, men nok en "ændring i det åndelige klima" og det endda noget sent i perioden. Dette blot som eksempel på hvordan der meget vel kan ske en afdæmpning af den direkte relation til denne "tanke" når der skal konkretiseres. Jævnfør også Søren Holm her ovenfor. ... Digtning, Musik og bildende Kunst, særlig i Maleriet,... Hvis det viser sig at forholde sig sådan, var det jo områder der kunne udbygges. - Næste gang jeg går i gang med "en lang tysker" kunne det så være denne de:Musik der Romantik som baggrundsartikel til musikken for perioden . Ellers er det århundredets teologi og kirkeliv jeg arbejder med og prøver at holde øje med stof der kan bruges her. - Men tempoet er ikke højt. -- Mvh PHansen 25. okt 2008, 21:14 (CEST)

Jeg er enig. I løbet af læsningen på noget af det her emne er jeg også blevet opmærksom på nuancerne i brugen af termen "guldalder". Som nævnt i artiklens intro opstod begrebet jo oprindeligt om litteraturen (den romantiske), hvor der især mentes den retning Oehlenschläger startede. Men i nutiden synes begrebet mere at have fået klang af en general tidsepoke, nemlig 1800-1850 og alt hvad dette indebar. Og det komplicerer selvfølgelig i høj grad billedet mht livssyn og grundfilosofier (hele Johan Ludvig Heibergs opgør med den oprindelige idealisme er jo også en del af dette, for ikke at nævne de mange forskellige tankeretninger og teologien som du nævner). Jeg har i længere tid været i gang med at fordybe mig i oplysningstidens tankeverden, forhåbentlig med det resultat at forbedre artiklen Oplysningstiden og samtidig lave en artikel Oplysningstiden i Danmark, og det er derfor ikke muligt for mig indenfor en overskuelig fremtid at sætte mig ind i Guldalderens tankeliv samtidig. --Saddhiyama 25. okt 2008, 21:27 (CEST)
Jeg har foreslået artiklen Den danske Guldalder, efter Saddhiyamas bidrag om "Den romantiske tanke", som en god artikel, dette afstedkommer sikkert nogle kommenatrer, som vi kan drage nytte af og måske kommer der indspark om de nuancer/problemer I nævner. "Den romantiske tanke"s underafsnit var fra min side ikke ment som underafsnit, men er blevet det efter nogle redigeringer, historikken har jeg ikke helt styr på, men mener at Saddhiyama satte overskriften "Romantikken", om det skal ændre kan jeg ikke lige gennemskue. --Villy Fink Isaksen 25. okt 2008, 21:41 (CEST)
"Den romantiske tanke" har været overafsnit til de forskellige kunstarters underafsnit siden artiklens oprettelse. Det kan godt være at den skal flyttes til en særlig afdeling kaldet sådan noget som "Tankeretninger(? noget med filosofi eller livssyn) i den danske guldalder" eller lignende, hvor der på et senere tidspunkt (måske når PHansen har sat sig godt ind i Koch og teologien) kunne udvides om de forskellige retninger i tiden. --Saddhiyama 25. okt 2008, 23:13 (CEST)
Tak for afklaringen, (så er jeg jo selv årsag til den "dårlige" disposition)! --Villy Fink Isaksen 25. okt 2008, 23:25 (CEST)

Jeg synes ikke der er noget problem med at bevare den nuværende opdeling – i det mindste indtil der kommer en nuancering af de enkelte underafsnit til Den romantiske tanke. Man kunne på et tidspunkt flytte om på rækkefølgen så "Arkitekturen" kom ned mod bunden til de områder der viste sig ikke at blive særlig berørt af denne tanke (eller hvordan forholdet nu viser sig at være). Det samme kunne gælde et påtænkt afsnit om "Kirken og teologien" (el. lign. titel). Rækkefølgen på undersafsnittene kunne så eventuelt blive med de mest betydende først, fx: Litteraturen, Billedkunsten, Musikken ... afhængig af om Søren Holms synspunkt ovenfor støttes andre steder fra. En mulighed for at udvide afsnittet om arkitekturen ville så være noget om "Romantiske haveanlæg". Afsnittet om maleriet kunne "trækkes op" nede fra Kunstakademiets grundlæggelse og den linje der havde været ført i den foregående periode så man kunne få en fornemmelse af den udvikling der havde fundet sted. - Afsnittet om musikken skal vel også bearbejdes så man forstår hvori det romantiske i musikken består; måske er forholdet til udviklingen i Tyskland vigtig?

P.S. Ingen ville vel foreslå at afsnittet Det nye København skulle udgå selv om det skulle vise sig at "den romantiske tanke" var nærmest fraværende; derfor kan man sige at for nogle deles vedkommende gælder forholdet til romantikken, andre gange forholdet til periodeafgrænsningen. Det vigtigste er vel at man bliver nogenlunde oplyst om hvad der foregik inden for de forskellige områder selv om ikke alt kan "subsumeres" under "den romantiske tanke". -- Mvh PHansen 27. okt 2008, 10:39 (CET)

Begivenheder[rediger kildetekst]

Skal der tilføjes en rubrik "Begivenheder" i Skabelonen "Den danske Guldalder", f. eks. kunne det overvejes om Guldhorntyveriet skal med der sammen med andre begivenheder. --Villy Fink Isaksen 19. sep 2008, 15:39 (CEST)


Romantikken‎[rediger kildetekst]

Artiklen Romantikken er blevet kraftig udvidet af PHansen og‎ bør efter hans ønsket gennemlæses af kyndige. --Villy Fink Isaksen 6. okt 2008, 14:52 (CEST)


"Danmarks historie"-portalen[rediger kildetekst]

Den danske Guldalder kommer i november på Portal:Danmarks historie (se diskussionsiden) - derfor ville det være rart om vi kunne tilføje lidt af det vi mangler (se igen diskussionsiden).--Villy Fink Isaksen 20. okt 2008, 15:15 (CEST)


Navngivning af artiklen[rediger kildetekst]

Skal artiklen hedde "Den danske Guldalder", "Den Danske Guldalder" eller "Den danske guldalder"/"den danske guldalder"? (se Wikipedia:Kandidater til gode artikler/Den danske Guldalder) --Villy Fink Isaksen 27. okt 2008, 10:55 (CET)

Er tilhænger af "den danske guldalder" - det er vist nok rigtigt i henhold til retskrivning. --Villy Fink Isaksen 27. okt 2008, 11:13 (CET)
Har rettet, men kan ikke rette "Kategori:Den danske Guldalder" til "Kategori:Den danske guldalder". --Villy Fink Isaksen 28. okt 2008, 09:05 (CET)


Persongalleriet[rediger kildetekst]

Er blevet opmærksom på Jens Peter Møller, Just Mathias Thiele og J.L. Lund, som måske skal med i persongalleriet - de var med til at oprettet Kunstforeningen. Skal de med? --Villy Fink Isaksen 29. okt 2008, 14:24 (CET)