Brylluppet mellem prinsesse Margrethe til Danmark, Tronfølgeren og Henri de Laborde de Monpezat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Brylluppet mellem prinsesse Margrethe til Danmark og Henri de Laborde de Monpezat fandt sted den 10. juni 1967 i Holmens Kirke.

Baggrund[redigér | rediger kildetekst]

Prinsessen og Henri de Laborde de Monpezat mødte hinanden en forårsaften til middagsselskab i London i 1965. Prinsesse Margrethe var på studieophold på London School of Economics og Henri de Laborde de Monpezat var på daværende tidspunkt tredjesekretær ved den franske ambassade i London. De mødtes flere gange i de følgende uger i festligt lag rundt om i London, men dog aldrig på tomandshånd.

Året efter, i 1966, mødtes de igen ved et bryllup i Skotland, hvor de genopfriske fælles minder, hvorefter deres forhold blev mere seriøst.

Frieri og forlovelse[redigér | rediger kildetekst]

Prins Henrik og den daværende prinsesse Margrethe ved forlovelsen i 1966. Fra ydre slotsgård på Frederiksborg Slot i Hillerød.

Henri friede til prinsesse Margrethe, efter at parret havde tilbragt en weekend sammen omkring Sankthans i 1966, i en hofdames lejlighed i indre København.[1] Den 5. oktober 1966 blev forlovelsen officielt, hvor de parret viste sig på balkonen på Amalienborg. Forlovelsesringen, som prinsessen fik, havde to store og to mindre brillanter.[1]

Vielsen[redigér | rediger kildetekst]

Vielsen mellem brudeparret fandt sted den 10. juni 1967 i Holmens Kirke i København. Parret blev viet af kongelig konfessionarius og biskop Erik Jensen.[2]

Bagefter indgåelsen af ægteskabet blev parret kørt til Amalienborg i en åben karet. Her viste de sig frem på balkonen, hvor flere tusinde mennesker hyldede dem, og ægteskabet blev markeret af 42 kanonskud.[2]

Bryllupsfesten[redigér | rediger kildetekst]

Bryllupsfesten blev holdt i pavillon i haven på Fredensborg Slot, hvor 400 gæster deltog.[2]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b Lotte Scharff (10. juni 2017). "Sådan var Henriks og Margrethes vilde forelskelse og frieri: 'Hvad har jeg rodet mig ud i?'". BT. Hentet 28. oktober 2018.
  2. ^ a b c Gitte Didriksen (24. september 2003). "Kongelige bryllupper: Dronning Margrethe og prins Henrik". TV2. Arkiveret fra originalen 14. februar 2021. Hentet 30. oktober 2018.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]