Buksefjorden Vandkraftværk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Buksefjordens Vandkraftværk
Kangerdluarssúnguaq Vandkraftværk
Overblik
Land Grønland Grønland
Kraftværksdirektør ukendt
Grundlagt 1993
Andet
Højde m.o.h. 15 m
Hjemmeside www.nukissiorfiit.gl/dk
Oversigtskort

Buksefjordens Vandkraftværk er det første og det største vandkraftværk i Grønland. Det stod færdigt i 1993. Det ligger 48 km SØ for hovedstaden Nuuk, hvis el- og varmeforbrug det dækker 100 %.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Allerede i 1980'erne var der i Grønland tale om at udnyttelse det store vandkraft-potentiale fordi afsmeltningen af gletsjere skaber en del større indsøer.

I første omgang bød fire store private investorer interesseret i projektet. Men i 1989 meldte Hjemmestyret, at det ville betale projektet. Derefter skulle det andelsbaserede selskab Nuuk Kraft leje sig ind på værket og stå for produktionen. Begge dele blev besluttet i 1990. Byggeriet blev straks igangsat, og det stod færdigt i 1993.

I 2008 overtog det statsejede energiselskab Nukissiorfiit (Dansk: Grønlands Energiforsyning) værket.

Opbygning[redigér | rediger kildetekst]

Buksefjorden vandkraftværk er et af få kraftværker, der er placeret inde i et bjerg: 600 m inde i bjerget. I hele værket er der 14 km tunneller, som forbinder hele anlægget.

Her ses en tegning over grundprincippet i anlægget.

Søen, som betjener værket hedder Kangerdluarssúngûp Taserssua eller Motzfeldt Sø, og ligger 261m over havets overflade (M.o.h.).

Afløbet fra indsøen blev inddæmmet for at undgå, at vandtrykket forsvandt den vej. Som vist på tegningen til venstre er vandet ført gennem et 10,5 km langt tunnelrør, der driver de tre 15 megawatts turbiner. Det giver værket en kapacitet på 45 MW.

Anlægget betjener Nuuk med en ca. 58 km højspændingsledning, som indeholder verdens længste hængende ledning mellem to tårne på 5376 meter over Ameralikfjorden. Kablet består af fire stålledere med en diameter på 40 millimeter. Pylonerne på hver side af spændet bærer kun én leder hver og de fire pyloner er placeret på det 444 meter høje nordre bjerg forbundet til de sydlige pyloner beliggende i 1013 meters højde.

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]