Córdoba (Argentina)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
For alternative betydninger, se Cordoba (flertydig)
Iglesia de los Capuchinos.
Catedral de Córdoba.

Córdoba er en by, der ligger nogenlunde i midten af Argentina for foden af Sierras Chicas ved Suquíafloden omkring 700 km nordvest for Buenos Aires. Det er hovedstaden i provinsen Córdoba og er den næststørste by i Argentina efter Buenos Aires, med sine omkring 1,3 millioner indbyggere ifølge en konsensus fra 2001. Den blev grundlagt d. 6. juli 1573 af Jerónimo Luis de Cabrera, som opkaldte den efter Córdoba. Det var en af de første spanske hovedstader i spaniens kolonier i den region, der nu er Argentina (den ældste by er Santiago del Estero blev grundlagt 1553). Universidad Nacional de Córdoba er det ældste universitet i landet, og det andet der blev indviet i Latinamerika. Det blev grundlagt i 1613 af Jesuiterordenen. Som følge af dette har Córdoba fået øgenavnet La Docta (groft oversat til "Den lærde").

Córdoba har mange bevarede historiske monumenter fra Spaniens kolonisering, især bygninger fra den romersk katolske kirke. Den mest kendt er nok Jesuit Block Estancias af Córdoba, der blev optaget på UNESCOs Verdensarvsliste i år 2000,[1] som består af en gruppe bygninger, der stammer fra 1600-tallet, inklusive Colegio Nacional de Monserrat og universitetscampuset. Campuset tilhører i dag det historiske museum på Universidad Nacional de Córdoba, som har været det næststørste universitet i landet siden siden begyndelsen af 1900-tallet (da Universidad de Buenos Airesflyttede), på antallet af studerende, institutter og studieretninger. Córdoba er også kendt for dens historiske bevægelser som Cordobazo og La Reforma del '18 (kendt som Universitetsrevolutionen).

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ UNESCO World Heritage Centre (2000-11-30). "UNESCO". Whc.unesco.org. Hentet 2014-04-22.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Argentinsk geografiSpire
Denne artikel om argentinsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi

Koordinater: 31°25′S 64°11′V / 31.42°S 64.18°V / -31.42; -64.18