CMR-stoffer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

CMR-stoffer (Carcinogenic, Mutagenic og Reprotoxic) er kræftfremkaldende, mutagene og reproduktionstoksiske stoffer og dækker over adskillige stofgrupper der ikke nødvendigvis har andet til fælles, end at de er karakteriseret ved at kunne fremkalde kræft, arvelige skader, forringe forplantningen eller skade fostre.

CMR-stofferne er opdelt i tre kategorier i henhold til farlighed og dokumentation.

Kategorier[redigér | redigér wikikode]

Kategori 1[redigér | redigér wikikode]

Der foreligger tilstrækkelig dokumentation for en årsagssammenhæng mellem menneskets udsættelse for stoffet og udvikling af kræft, arvelige skader på det genetiske materiale og henholdsvis forringet forplantningsevne og efterfølgende skader på afkommet.

Kategori 2[redigér | redigér wikikode]

Der foreligger tilstrækkelig dokumentation til at nære stærk formodning om, at stoffet kan fremkalde kræft, arvelige skader på det genetiske materiale og henholdsvis forringet forplantningsevne og skader på afkommet.

Kategori 3[redigér | redigér wikikode]

Stoffer der giver anledning til betænkelighed, da de muligvis kan fremkalde kræft, have mutagene virkninger og henholdsvis forringet forplantningsevne/ skader på afkommet, men for hvilke der ikke foreligger tilstrækkelig oplysninger til at foretage en tilfredsstillende vurdering.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger og kilder[redigér | redigér wikikode]