Kræft

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Kræft (cancer) er en alvorlig og ofte dødelig sygdom. Kræften spreder sig ved at vokse i størrelse og ved udsæd (metastaser).

En ondartet svulst (malign tumor) opstår ved at cellerne er muterede og har mistet en række af deres normale egenskaber. Cellen kontrolleres ikke længere af de normale mekanismer. Cellen bliver mere udifferentieret, det vil sige at den mister sit formål og sin funktion, og væksten hæmmes ikke af de normale faktorer.

De almindelige mekanismer, der kan uskadeliggøre cellen er også uvirksomme. Disse kaotiske celler kan så sprede sig direkte, via blodet eller lymfesystemet og skabe cellekolonier (metastaser) andre steder i kroppen.

Årsagerne til kræft er mutationer i cellerne. Sådanne mutationer kan være medfødte, hvilket betyder at kræft delvis er arveligt. Andre mutationer kan opstå som følge af stråling eller livsstil, ligesom antallet af mutationer stiger med alderen.

Behandling[redigér | redigér wikikode]

Kræft behandles i dag primært gennem kirurgi, strålebehandling og kemoterapi. Den valgte behandlingsform afhænger af, hvilken kræfttype der skal behandles. Ofte kombineres behandlingsmetoderne. Proteinet topoisomerase er mål for flere forskellige slags cytostatika bl.a. etoposide og doxorubicin.

Et studie i alternativ behandling med et stof udvundet af cannabis, der lader til at kunne hindre spredningen af cancerceller i brystkræft.[1]

Ved strålebehandling og kemoterapi er der desværre ulemper, ikke kun kræftceller bliver dræbt men også normale celler. Som fx. hårceller og hudceller så man kan risikere at miste håret og huden.

Hyppighed[redigér | redigér wikikode]

Hyppigste kræftformer i Danmark[2]
Mænd
Type Nye tilfælde pr år
Hudkræft 3067
Lungekræft 2068
Prostatakræft 1997
Tyk- og endetarmskræft 1873
Urinblærekræft 1168
Modermærkekræft 441
Kræft i Nervesystemet 430
Nyrekræft 423
Leukæmi 413
Lymfeknude, Non-hodgkin 382
Øvrige 3359
Kvinder
Type Nye tilfælde pr år
Brystkræft 4006
Hudkræft 3250
Tyk- og endetarmskræft 1753
Lungekræft 1585
Livmoderkræft 663
Æggestokkræft 610
Modermærkekræft 585
Kræft i nervesystemet 530
Urinblære 430
Kræft i bugspytkirtlen 424
Øvrige 3345

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Sygdom Stub
Denne artikel om sygdom er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.