CNC-maskine

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
En CNC Laser skæremaskine

Forkortelsen CNC betyder Computer(ized) Numerical(ly) Control(led) (Computerstyret Numerisk Kontrolleret), og refererer til produktionsmaskiner, der ved hjælp af en computer kan fremstille mange ensartede komplekse dele i metal og andet materiale, og som programmeres i et sprog, der overholder EIA-274-D standarden (også kaldet ISO-programmering eller G-kode). CNC blev udviklet sidst i 1940'erne og starten af 1950'erne af "MIT Servomechanisms Laboratory".

Udgangspunktet var eksisterende håndværktøjer, der med en påsat motor kunne bevæge sig efter bestemte punkter indført ved hjælp af hulstrimmel. Disse tidlige servomekanismer blev hurtigt udvidet med digital og analog teknologi, der skabte den moderne CNC fræser, vi kender i dag, og som har revolutioneret og optimeret traditionelle håndværksmetoder.

En CNC fræser kan benyttes til mange forskellige formål som f.eks. dør-udskæringer, indendørs og udendørs udsmykning, træpaneler og rammer, musikinstrumenter, maskinkomponenter, møbelproduktion m.fl.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Kilder:

Mike Lynch, "Key CNC Concept #1—The Fundamentals Of CNC", Modern Machine Shop, 4 January 1997. Accessed 11 February 2015

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]

Teknik og teknologiSpire
Denne artikel om teknik eller teknologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.