Canadagås

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Canadagås ?
A Canada Goose.jpeg
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Chordata (Chordater)
Klasse: Aves (Fugle)
Orden: Anseriformes
(Andefugle)
Familie: Anatidae
(Egentlige andefugle)
Slægt: Branta (Rajgæs)
Art: B. canadensis
Videnskabeligt artsnavn
Branta canadensis
(Linnaeus) 1758
Gnome-speakernotes.svg
Canadagåsens stemme

Er der problemer med lyden? Se da eventuelt Hjælp:Ogg Vorbis eller "Media help" (Engelsk)

Canadagås

Canadagåsen (Branta canadensis) er en stor gås, der har sin oprindelige udbredelse i Nordamerika, men som nu også yngler i dele af Nordeuropa og New Zealand. Den kan være til gene for landbruget, fordi den æder vintersæd.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Fuglen vejer normalt cirka 4-5 kg og måler 95 cm mellem halespids og næbspids. Vingefanget er 150-180 cm. Både han og hun er ensfarvede brune med hvidt bryst. Hals og hoved er sort med en hvid plet på kinden.

Ynglebiologi og udbredelse[redigér | redigér wikikode]

Canadagåsen bygger oftest sin rede ved bredden af en eller et andet vådområde med bevoksning, gerne på småøer. Fra midten af april lægger den 5-6 æg som udruges i løbet af 28-30 dage. Selvom ungerne er flyvefærdige efter 40-48 dage, holder gåsefamilien gerne sammen i op til et år efter denne periode.

Udover at være udbredt i Canada, og det nordvestlige USA, er canadagåsen indført til godser og parker i England i 1600-tallet og senere i 1900-tallet også udsat i Norge, Sverige og Finland. Arten yngler nu almindeligt i disse lande og ses også spredt ynglende i Danmark og det øvrige Nordvesteuropa. De kommer til Danmark typisk sidst i februar fra deres overvintring i områder fra Holland til Spanien.

Føde[redigér | redigér wikikode]

Fuglen lever hovedsageligt af kløver, kornplanter, græs og vandplanter, men tager også snegle, orme, insekter og krebsdyr i sommerperioden.

Kilder og eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: