Captain Beefheart

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Captain Beefheart

Captain Beefheart (født Don van Vliet den 15. januar 1941 i Glendale, Californien, død 17. december 2010) var en amerikansk musiker og kunstmaler, som det meste af sit liv var bosat tæt ved Mojaveørkenen.

Beefheart var enebarn, og havde ifølge sine musikere en særdeles dominerende personlighed, som fik ham til at forfølge sine kunstneriske ideer lige så kompromisløst, som et forkælet barn ville gøre det. Ifølge hans eget udsagn skyldes dette, at han aldrig gik regelmæssigt i skole eller børnehave, og heller aldrig tog nogen uddannelse [1].

Hans kunstneriske karriere var bemærkelsesværdig: Han startede som blues-sanger i 1966, da pladeselskabet A&M udgav hans debut-single med Captain Beefheart and His Magic Band, Diddy Wah Diddy, skrevet af blues-sangeren Bo Diddley [2].

I løbet af de følgende 15 år skrev og indspillede Beefheart derefter 12 musikalbum med forskellige konstellationer af sit Magic Band, som førte ham fra traditionel blues på Diddy Wah Diddy til vilde dadaistiske avantgarde-eksperimenter på Trout Mask Replica og Lick My Decals Off, Baby - herfra videre til noget, der fremstår som mainstream rock- og popmusik på Clear Spot og Unconditionally Guaranteed - og herefter tilbage til den eksperimenterende musik på hans sidste par album. Alle Captain Beefheart's albumudgivelser formåede på forbløffende vis at overraske publikum og anmelderne, ofte negativt, da de udkom. Han nød dog gennem hele sin karriere anerkendelse som en vigtig undergrundskunstner.

Captain Beefheart var barndomsven med Frank Zappa, og flere af musikerne i The Magic Band kom fra Frank Zappa's band i 1960'erne The Mothers of Invention. Frank Zappa var også den, der finansierede og udsendte Beefheart & His Magic Band's tredie og mest bemærkelsesværdige album - den skelsættende dobbelt-LP Trout Mask Replica fra 1969, som blev indspillet på fire en halv time, efter at Beefheart havde lukket The Magic Band's fire medlemmer inde i en villa i otte måneder for at øve materialet [3].

Frank Zappa gav Beefheart total kunstnerisk frihed til at gøre præcis, hvad han ville på dette dobbeltalbum, der i dag regnes for at være et af musikhistoriens hovedværker [4][5]. Trout Mask Replica fremstår på overfladen som et kakafonisk kaos af lyd fra et fire-mands garageband, der spiller flere forskellige melodier oveni hinanden, ofte på en insisterende og aggressiv måde - men albummet anerkendes idag som et kunstnerisk mesterværk, også af mange klassiske musikere og komponister, bl.a. den canadiske klassiske komponist Samuel Andreyev, som har gennemanalyseret sangen Frownland, albummets åbningstrack [6].

Albummet blev indskrevet i den amerikanske kongres' National Recording Registry i 2010 [7].

Beefheart forlod musikbranchen i 1980'erne efter udgivelsen af sit sidste album i 1982, Ice Cream for Crow [8], og blev herefter kunstmaler. Det lykkedes ham efter få år at blive anerkendt som en vigtig ekspressionistisk natur-kunstner, og han fortsatte med at male til sin død [9].

Hans ekspressionistiske billeder handles idag for over en million kroner stykket [10].

Diskografi[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]