Spring til indhold

C.M. Soya-Jensen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Carl Martin Soya-Jensen)
C.M. Soya-Jensen
C.M. Soya-Jensen 1889
Personlig information
Født27. december 1860 Rediger på Wikidata
Odense, Danmark Rediger på Wikidata
Død21. februar 1912 (51 år) Rediger på Wikidata
København, Kongeriget Danmark Rediger på Wikidata
BarnCarl Erik Soya Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­stedOdense Katedralskole,
Académie des beaux-arts Rediger på Wikidata
Elev afMaxime Lalanne, Niels Bredal, Jean-Joseph Benjamin-Constant Rediger på Wikidata
BeskæftigelseKunstmaler Rediger på Wikidata
ArbejdsgiverDet Kongelige Danske Kunstakademi Rediger på Wikidata
ArbejdsstedKøbenhavn, Dordrecht (1890-1900) Rediger på Wikidata
EleverJ.L. Ridter, Cajus Novi Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Carl Martin Soya-Jensen (27. december 1860 i Odense21. februar 1912 i København) var en dansk akvarelmaler.

Soya-Jensen er søn af farver og klædefabrikant Carl Jensen og hustru, født Rasmussen. Han blev student fra Odense Katedralskole 1879 og tog den filosofiske eksamen i 1880, hvorefter han begyndte at studere fysik. Lyst til kunsten bragte ham dog, efter at han havde aftjent sin værnepligt, ind på akvarelmaleriet, hvorfor han omtrent et år nød vejledning hos akvarelmaler Niels Bredal og derpå i vinteren 1885-86, med understøttelse fra Den Hielmstierne-Rosencroneske Stiftelse, søgte videre uddannelse ved École des beaux-arts i Paris. Allerede fra 1884 var han begyndt at udstille og vakte så megen opmærksomhed ved sine vandfarvebilleder, at Akademiet i 1888 valgte ham til dets lærer i akvarelmaling. For at uddanne sig videre i sit fag fik han i 1889 en akademisk rejseunderstøttelse til et studieophold i London og udgav samme år en vejledning i akvarelmaling under titlen Akvarelteknik. Han har med held udstillet så vel i München som i Dresden. Soya-Jensen ægtede 11. november 1891 malerinden Emilie Johanne Elise Bolvig (1864-1892), datter af antikvitetshandler J.M.E. Bolvig; der var udstillet landskabsbilleder af hende i 1888 og 1892-93. 28. maj 1895 giftede han sig med Ingeborg Regine Hammer (1869-1916), som i 1896 fødte ham sønnen Carl Erik Martin, senere kendt som forfatteren Soya. Soya-Jensen var i perioden 1896-1907 formand for Kunstnerforeningen af 18. november og udnævntes i 1912 som titulær professor.

Carl Martin Soya-Jensen, Kongevejen i Holte set fra Rudersdal mod Holte by og med Geels Bakke i baggrundenDenne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, side 432, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til et mere nutidigt sprog og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen. Dette angives som fx:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=https://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.

Ekstern henvisning

[redigér | rediger kildetekst]