Centrifugalregulator

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
En centrifugalregulator (den med kuglerne) til strømningsstyring. En dampmaskine roterer regulatoren, som styrer dampstrømmen, som føder dampmaskine, hvilket tilsammen udgør en hastighedsreguleret maskine.
Animation af kørende dampmaskine med en drivende krumtapmekanisme – og dobbeltvirkende cylinder. Herudover haves en krumtapmekanisme som styrer glideren, der er placeret oven på cylinderen. Glideren fordeler på skift dampen til den dobbeltvirkende cylinders to kamre, og åbner for afgang af dampen fra den modsatte side af stemplet. En lodret roterende aksel med to kugler er centrifugalregulator, der via en trækstang drøvler damptilførslen, når hastigheden går op og kuglerne svingere længere ud, og omvendt når hastigheden går ned. Herved sikres en konstant arbejdshastighed

En centrifugalregulator på en dampmaskine er et apparat, der regulerer en dampmaskines gang, dvs. regulerer hastigheden.

Apparatet sidder på en lodret aksel, der er forbundet med maskinen. Det består af to metalkugler på et par skråtstillede arme, der kan bevæge sig udad under indvirkning af centrifugalkraften. Jo hurtigere dampmaskinen og dermed apparatet snurrer, desto længere slynges kuglerne udad, og armene påvirker da en drøvleventil, der dæmper tilførslen af damp til maskinen. Kører maskinen for langsomt, sidder kuglerne tæt på akslen, og drøvleventilen åbnes mere og giver mere damp til maskinen.