Krumtapmekanisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Forsimplet krumtapmekanisme illustration.
Krumtapakslen er rød og roterende. Animationen viser 4 krumtappe med plejlstænger og stempler, som hver især anvendes som krumtapmekanismer. Oprindelse: NASA.
Hvad man ser på billedet er en krumtap (krank), med pedalaksel, 2 pedalarme og 2 pedaler (og lidt af stellet). Når der sidder et menneske på cyklen vil ét korrekt placeret ben, fod, pedalaksel, 1 pedalarm og 1 pedal udgør det tilsammen én krumtapmekanisme.
Animation af kørende dampmaskine med en drivende krumtapmekanisme – og dobbeltvirkende cylinder. Herudover haves en krumtapmekanisme som styrer dampen til den dobbeltvirkende cylinders to kamre.
Billede af en romersk Hierapolis-savmølle, den tidligste kendte maskine som kombinerer en plejlstang med en krumtap til en krumtapmekanisme.[1]

En krumtap (eng. crank, anglicisme krank) er en aksel med en arm og endnu en aksel. Et håndsving er et eksempel på en krumtap.

En plejlstang, krumtap og noget forbundet til plejlstangens anden ende (fod+ben eller stempel) i forening, udgør og fungerer som en krumtapmekanisme. En krumtapmekanisme er et eksempel på en flerledsmekanisme.

En krumtapmekanisme anvendes steder, hvor man ønsker at konvertere mellem en frem-og-tilbage/op-og-ned/translationel bevægelse – og en rotationsbevægelse.

Et eksempel på en krumtapmekanisme er, når et menneske sidder på cyklen; én korrekt placeret fod+ben på en pedal med pedalaksel og en pedalarm (=krumtaparm).

Med begge fødder+ben, pedaler, pedalaksel og pedalarme, vil det samlet udgøre to krumtapmekanismer.

Krumtappen har været kendt i Kina i omtrent 2000 år, mens vimmelskaftet og spinderokken først dukkede op i Europa engang i middelalderen.

Alternativ til krumtapmekanisme[redigér | rediger kildetekst]

I stempelmaskiner kan en krumtapmekanisme erstattes af en svingplademekanisme – og omvendt.

Anden anvendelse[redigér | rediger kildetekst]

I en cykelgokart, bruges fødder og ben sammen med en krumtappen, til at drive baghjulene via en kæde. Fødder+ben+krumtapper, vil det samlet udgøre to krumtapmekanismer.

Kilder/referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Ritti, Grewe & Kessener 2007, s. 161:

    Because of the findings at Ephesus and Gerasa the invention of the crank and connecting rod system has had to be redated from the 13th to the 6th c; now the Hierapolis relief takes it back another three centuries, which confirms that water-powered stone saw mills were indeed in use when Ausonius wrote his Mosella.