Cestus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Cestus på statuen Nævekæmperen.
Caestus.

En cestus (oprindeligt stavet caestusLatin) er betegnelsen for tidligere brugt "kamphandske", der blev brugt i nævekampe (datidens boksekampe) og til tider også i pankration. Den blev oprindeligt benyttet som en slags boksehandske men med modsat formål.

Det latinske ord caestus (flertal: caestūs) [1] kommer fra verbet caedere, der betyder "at slå" eller "at ramme". Der er ingen sammenhæng til navneordet cestus (flertal: cestī), der betegner en art bælte eller rem, der blev benyttet af kvinder i antikken.[2]

De første versioner af en caestus til brug for kamp bestod af flere læderremme, der var viklet rundt om hænderne på brugeren. Cestus var oprindeligt benyttet i kampsport i Antikkens Grækenland, hvor de blev benyttet i mand-til-mand kampsport, og hvor formålet var at slå modstanderen ud. Romerne justerede konstruktionen ved at tilføje metalstykker, søm og jernplader til læderremmene. Der har også været benyttet varianter med knivligende genstande indføjet med det formål at skære modstanderen.

En cestus var ofte benyttet under Gladiatorkampene i Rom, hvor ellers mere eller mindre ubevæbnede personer (ofte slaver) kæmpede mod hinanden; ofte med dødelig udgang. Denne form for boksning blev tiltagende blodig, indtil brugen af cestus blev forbudt i det første århundrede e.kr.

Den mest berømte afbilding af cestus ses på skulpturen Nævekæmperen. Den siddende figur har cestus på begge hænder. Statuen er udstillet på museum i Rom, og er formentlig fremstillet efter græsk forlæg.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Charlton Lewis and Charles Short (1966). A Latin Dictionary. Oxford University Press. 
  2. ^ The Free Dictionarycestus – A woman's belt or girdle, especially as worn in ancient Greece.