Charles Hector d'Estaing

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Charles Hector d'Estaing

Charles Hector d’Estaing (24. nomvember 1729-28. april 1794), var en fransk greve og admiral.

d’Estaing var først landofficer og tjente sig op til oberst. Han deltog derefter 1757 i grev d’Achés ekspedition til Ostindien og lærte undervejs navigation. Senere slog han sig på søkrigshåndværket, blev anfører for nogle bevæbnede skibe, optrådte i den persiske havbugt, erobrede Bender Abassy tillige med en del engelske orlogsskibe, forlagde derefter sin virksomhed til øen Sumatra, hvor han tog samtlige engelske besiddelser, og drog derefter hjem.

Da han efter dette glimrende felttog 1763 blev udnævnt til generalløjtnantflåden med forbigåelse af en mængde søofficerer, vakte dette megen misundelse og skaffede ham mange fjender. 1778 førte han en flåde ved de nordamerikanske kyster, kæmpede energisk og med hensynsløshed både over for venner og modstandere mod de engelske admiraler Howe og Byron, men uden at vinde nogen afgørende fordel.

Ved sin tilbagekomst til Frankrig blev d’Estaing medlem af notablernes forsamling og chef for Nationalgarden i Versailles. Med sine uklare sympatier for kongefamilien bestræbte han sig for at frelse Marie Antoinette, men opnåede kun at blive mistænkt selv, anklaget og henrettet. Sin forsvarstale for tribunalet endte han med disse ord: "Når I har afhugget mit hoved, send det da til englænderne; de vil betale det klækkelig".

Kilder[redigér | redigér wikikode]