Charlotte Helene von Schindel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Charlotte Helene von Schindel
Født Charlotte Helene von Schindel
1690
Død 6. april 1752
Nationalitet Danmark
Forældre Wiglas von Schindel og Anna Helen von Horn,[1]
Ægtefælle Ernst Gotschalck Bülow
Børn Datter (1710)
Frederik August Gotschalck Bülow
Uddannelse og virke
Beskæftigelse HofdameRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Charlotte Helene grevinde von Schindel (ca. 16906. april 1752 i Flensborg) var en af Frederik IV's elskerinder, søster til Heinrich Leopold og Wiglas von Schindel.

Hun var datter af overhofmester Wiglas von Schindel. I ung alder blev hun «Husfrøken» hos Frederik IV's elskerinde, grevinde Elisabeth Helene von Vieregg, i hvis hjem kongen lærte hende at kende. Under sin rejse til Italien skal han have korresponderet med hende. Senest 1709 trådte han i forhold til hende, og i maj 1710 fødte hun ham en datter, som næppe blev et år gammel. Moderen ophøjedes til grevinde, og kongen skænkede hende det af Næsbyholm og Bavelse under navnet Frederiksholm oprettede grevskab. Hendes ødselhed og lunefuldhed bevirkede, at kongen snart blev ked af hende, især efter at Anna Sophie Reventlows skikkelse var trådt i forgrunden for ham. Faa Næsbyholm førte grevinde Schindel et lystigt liv og trådte i forhold til amtmanden på Antvorskov Slot, generalmajor Ernst Gotschalck von Bülow, hvem hun hemmelig fødte et barn. Da kongen fik nys herom, gav han Bülow befaling til at ægte hende, og vielsen fandt sted i Antvorskovs Slotskirke 9. februar 1716. Samme år fratog kongen hende grevskabet og tillagde hende en årlig pension. Ægteparret tog ophold i Hamborg indtil Bülows død 1721, hvorefter hun flyttede til sin søster i Schlesien og senere til Berlin; fra 1750 boede hun i Flensborg. Til trods for den hende tillagte årpenge af 1000 Rdl. døde hun på grund af sin slette økonomi i fattigdom 6. april 1752. Hun skildres i sin ungdom som temmelig smuk og fin af lemmer. Ved siden af sit letsind var hun meget godgørende.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Charlotte Helene von Schindel". Konger & Fyrster (lundskov.dk). 28 mar. 2015. Hentet 2015-06-12. 


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, Udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905); .
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til mere nutidig sprog, og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen, dette angives som f.x:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.