Christian Nerger

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Christian Nerger
Født 1671 Rediger på Wikidata
Død 1708 Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Billedhugger Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Christian Nerger (død i december 1708) var en sachsisk billedhugger, der var indvandret til Danmark i Christian V's første regeringsår. Han fik meget arbejde at gøre for kongen og havde bestalling som Christian V's sten- og billedhugger uden dog at få løn fra kongens kasse. Også for Griffenfeld og andre stormænd arbejdede han. Hans statuariske arbejder blev oftest udført i gotlandsk sten, dog også i marmor; han var også virksom som ornamentsbilledhugger og stukkatør, skar i elfenben og egetræ og forfærdigede spejle. Han drev i sine sidste år en tømmerhandel og var alle sine dage en stor projektmager. Som hans hovedværk må nævnes det pragtfulde træskærerarbejde på orgelet i Vor Frelsers KirkeChristianshavn; stukværket under hvælvingerne dér er uden tvivl ligeledes af ham.

Med sin hustru, Cathrine Margrethe (død februar 1709), havde han en hob børn. Han døde midt i december 1708.

Han er begravet i Sankt Petri Kirke.


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til mere nutidig sprog, og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen, dette angives som f.x:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.