Christine Sofie Reventlow

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Christine Sofie Reventlow

Grevinde Holstein-Holsteinborg.jpg

Personlig information
Født 30. oktober 1672Rediger på Wikidata
Død 27. juni 1757 (84 år)Rediger på Wikidata
Far Conrad ReventlowRediger på Wikidata
Søskende Ditlev Revenfeld,
Ulrike Eleonore Reventlow,
Anna Sophie Reventlow,
Christian Ditlev ReventlowRediger på Wikidata
Ægtefælle Ulrik Adolf HolsteinRediger på Wikidata
Barn Christian Friis til FrijsenborgRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse SalonværtRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Grevinde Christine Sophie Holstein Holsteinsborg, født Reventlow (30. oktober 1672-27. juni 1757) var en politisk indflydelsesrig dansk salonværtinde.

Hun var datter af statsminister grev Conrad Reventlow (1644-1708) og Anna Margrethe Gabel (1651-1678). Hun blev i 1688 gift med grev Niels Friis (1665-1699) og i 1700 med grev Ulrik Adolph von Holstein af Holsteinsborg og tilhørte det højeste aristokrati i Danmark.

I 1707 blev hun tildelt ejendommen Seekamp (en del af nutidens Kiel-Schilksee) i det daværende Slesvig, hvor hendes fader havde len.

Fra 1712 havde kongen et forhold til hendes halvsøster Anna Sophie Reventlow, som han i 1721 gjorde til dronning. Hun havde stor indflydelse over sin søster og sin kongelige svoger. Hun blev kaldt "Madame la grande chancellière" (Madame Storkansler), og hendes søster gav hendes holdninger til kongen og regeringen, hvorved hun blev en vigtig politiker i 1710'erne og 1720'erne. Hun holdt salon i sit palæ i København, og det var kendt blandt udenlandske ambassadører, at hun var en af de mest magtfulde under Frederik IVs regeringstid.

I 1730 døde Frederik IV, og hans søn forviste Anne Sophie Reventlow fra hoffet og afskedigede Christines mand. Hun mistede al magt og levede tilbagetrukket i familiens skød resten af livet.

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.