Christophe Plantin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Christophe Plantin
Portræt af Rubens
Personlig information
Født Christophe Plantin Rediger på Wikidata
ca. 1520
Saint-Avertin ved Tours, Frankrig
Død 1. juli 1589
Antwerpen, Belgien
Ægtefælle Jeanne Rivière Rediger på Wikidata
Barn Martina Plantin Rediger på Wikidata
Familie François Ravlenghien (svigersøn) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Bogbinder, trykker, forlægger, typograf, academiedrukker, digter Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Plantin Rediger på Wikidata
Arbejdssted Antwerpen, Leiden, Paris Rediger på Wikidata
Kendt for Plantin bogtrykkeri (en)
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Christophe Plantin (nl.: Christoffel Plantijn, ca. 1520 i Saint Avertin ved Tours, død 1. juli 1589 i Antwerpen) var nederlandsk bogtrykker og forlægger.

Først virkede han nogle år som bogtrykker i Frankrig, nedsatte sig derpå som bogbinder 1549 i Antwerpen, fra 1555 som bogtrykker. Fra 1576 til sin død havde han sit trykkeri i et anseligt hus der i byen.

Plantin arbejdede det efterhånden op til sin tids største og fornemste bogtrykkeri og bogforlag, hvis frembringelser var lige så talrige som udmærkede i typografisk henseende. Filip II udnævnte ham 1570 til sin hofbogtrykker. Hans efterkommere, slægten Moretus (egl. Moerentorf), fortsatte de gode traditioner, bestandig i de samme ærværdige lokaler. En mængde berømte lærde og kunstnere stod i nær forbindelse med firmaets foretagender.

Skønt rigtignok selve forretningen i årenes løb blev ringere og ringere, vedblev den og huset som et majorat at være i slægtens eje lige til 1876, da byen Antwerpen købte den gamle ejendom og dens rige samlinger for der at oprette det enestående interessante Musée Plantin-Moretus, bestående af kostbare bøger, håndskrifter, kunstsager samt hele trykkeriets arvede inventarium. Museet kom 2005 på UNESCOs Verdensarvsliste

Af de store værker, som Plantin selv udgav, kan fremhæves hans Biblia Regale, polyglotbibel (8 foliobind, 1567—72). En skrifttype er opkaldt efter ham, og plantin ligger til grund for den meget anvendte new roman times.

Kilde[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.