Spring til indhold

Bogbinder

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
En bogbinder, illustration fra 1532

En bogbinder er en håndværker, der beskæftiger sig med indbinding af bøger, det indebærer blandt andet at samle de løse sider eller trykark, false, hæfte eller lime dem og forsyne dem med bogomslag og eventuelt smudsomslag.

Bogbinderi[redigér | rediger kildetekst]

# 1 Banderole # 2 Flap - Indadbøjet del af en bogs omslag eller smudsomslag. # 3 Forsatsblad # 4 Bogomslag # 5 Oversnit # 6 Forsnit # 7 Undersnit # 8 Recto, forside # 9 Verso, bagside # 10 De to indermargener på modstående sider i en åben bog.

Bogbinderi betegner dels arbejdet at indbinde bøger − håndværket − dels de værksteder hvor det udføres.[1]

Indtil begyndelsen af 1800-tallet var den håndindbundne bog eller privatbindet almindelig, men i løbet af århundredet vandt den industrielt indbundne bog frem med forlagsbindet.[2][3] Det har mindsket efterspørgslen efter den privat indbundne bog, som fremstilles til den enkelte kunde efter dennes ønske om bogens udstyr. Resultatet af denne udvikling været et mindsket behov for den traditionelle bogbinder og haft til følge at den traditionelle bogbinderuddannelse i Danmark i 2006 blev lagt sammen med grafisk trykker- og serigrafuddannelserne. Senere er der sket yderligere sammenlægninger − se Den Grafiske Højskole og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Uddannelse til bogbinder må nu tilrettelægges individuelt i samarbejde med Teknisk Skole og en læreplads. Bevaringsafdelingen på Det Kongelige Bibliotek har 2012 som den eneste bogbinderlærlinge.[4][5]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Bogbinderi" hos Ordnet.dk
  2. ^ "Hvordan bliver man uddannet til konservator eller bogbinder", Det Kongelige Bibliotek, Kb.dk
  3. ^ "Nye danske Bogbind i Det kongelige Bibliotek" Arkiveret 14. september 2016 hos Wayback Machine af forskningsbibliotekar, cand.theol. Ingrid Ilsøe. Har historisk indledning med omtale af forlagsbind og privatbind
  4. ^ "Bøger af guld, skind og blå netstrømpe" fra Kristeligt-dagblad.dk − Om uddannelsen af de sidste bogbindere.
  5. ^ De allersidste bogbindere" af Daniel Rasmussen, august 2009

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Carl P. Nielsen & R. Berg, Danmarks Bogbindere gennem 400 Aar, Bogbinderlauget i Kjøbenhavn, 1926.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


JobSpire
Denne artikel om et job eller en stillingsbetegnelse er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.