Spring til indhold

Clément Marot

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Clément Marot
Personlig information
Født2. december 1495 Rediger på Wikidata
Cahors, Frankrig Rediger på Wikidata
Død12. september 1544 (48 år) Rediger på Wikidata
Torino, Italien Rediger på Wikidata
GravstedDomkirken i Torino Rediger på Wikidata
FarJean Marot Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­stedParis Universitet Rediger på Wikidata
BeskæftigelseOversætter, forfatter, digter Rediger på Wikidata
GenreBrevlitteratur Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Clément Marot (født 1496 eller 1497 i Cahors, død 1544 i Torino) var en fransk digter.

Marots fader, Jean Marot (14631523), der også var digter, var kammertjener hos Frants I. Sønnen studerede i Paris, blev 1519 page hos kongens søster, vandt kongens gunst ved digtet Le temple de Cupidon, drog med ham til Italien og blev 1525 fangen i slaget ved Pavia, men snart udløst af sit fangenskab.

1526 blev han fængslet, beskyldt for kætteri, sad først i Châtelet, derpå i Chartres, men blev løsladt af Frants I, til hvem han havde rettet et digt. I fængselet satiriserede han over sine anklagere og dommere i det allegoriske digt L'enfer.

Atter anklaget af Sorbonne som kalvinist flygtede han 1535 til dronning Marguerite af Navarra, fra hende til hertuginde Renée i Ferrara, hvor han gik over til protestantismen, siden til Venezia og 1536 tilbage til Frankrig, hvor han nød kongens beskyttelse indtil 1542, da hans Kongen tilegnede Oversættelse af Davids Salmer paa ny vakte Sorbonnes forargelse og forfølgelse, saa han måtte flygte til Genève og herfra, pga. sit lystige levned, til Torino. I M.’s digtning parres renaissance og reformation. Den udgik fra Middelalderen — han udgav Romanen om Rosen og Villons Værker — men prægedes efterhaanden mere og mere af den ny Tids Aand og Tænkemaade, påvirkedes af de klassiske digtere og af de italienske humanister. Som hofmand og hofdigter uddannede han sig til en vittig konverserende og aandfuld poetisk kausør, skrev med ynde og lune rimbreve og satirer, følsomme elegier, knappe og rammende epigrammer, klare og naturlige sange. Fin smag og livfuld verve præger hans lette, kvikke og indsmigrende style marotique. Hans Cinquante psaumes udkom 1543, hans Œuvres complètes ved Jannet 1868—74 (4 Bd), ved Guiffrey 1876—1909 (3 Bd). Ogsaa hans søn Michel M. var Digter; han blev 1534 page hos dronning Marguerite.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.