Student

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Studerede)
Denne artikel omhandler overvejende eller alene danske forhold. Hjælp gerne med at gøre artiklen mere almen.
Den oprindelige studenterhue var sort og blev tildelt eleven ved studentereksamens beståelse

En student er en person, der har taget en af de seks studieforberedende gymnasiale uddannelser i Danmark – enten studentereksamen (STX), højere handelseksamen (HHX), International Baccalaureate (IB), HF, EUX eller højere teknisk eksamen (HTX). Sammen med sit eksamensbevis modtager studenten som regel en studenterhue.

Somme tider bruges ordet student kun til at betegne personer, der har taget studentereksamen (STX) på det almene gymnasium. I så fald kalder man personer fra de tre andre gymnasiale uddannelser henholdsvis HF-studenter, HHX-studenter og htx-studenter.

Alternativ betydning[redigér | rediger kildetekst]

Betegnelsen student bruges også i betydningen "en studerende" – en person, der er i gang med en videregående uddannelse på et universitet. Denne anden betydning hænger sikkert sammen med, at studentereksamen (examen artium) i mange år blev taget på Københavns Universitet som en adgangseksamen til studier på universitetet. En person med studentereksamen var derfor i langt de fleste tilfælde under uddannelse eller havde færdiggjort denne, hvorefter han eller hun havde erhvervet sig en akademisk titel, der ville blive anvendt i stedet.

Studenterkørsel[redigér | rediger kildetekst]

Studenterkørsel er en betegnelse for den køretur, som en studenterklasse kører nogle dage efter, at de har modtaget deres eksamensbevis. Man starter hos én fra klassen, eller på skolen direkte efter dimission, med morgenmad og derefter fortsætter man rundt til de andre klassekammeraters hjem for at hilse på forældrene, drikke en øl og eventuelt få en snack eller lignende. Før i tiden kørte man som regel i hestevogn, men i nyere tid er det mest normalt, at man kører i lastbil, hvor studenterne står på ladet og synger osv.

Studenterkørsel er underlagt en specialiseret lovgivning også kaldet Regler for eksamenskørsel[1]. Denne bliver årligt revideret og forbedret for løbende at sikre studenternes sikkerhed i forbindelse med studenterkørsel.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Regler for eksamenskørsel Arkiveret 29. november 2022 hos Wayback Machine 12. juni 2020 fstyr.dk (Færdselsstyrelsen)